Pilvi tai sumu syntyy, kun ilman kosteus tiivistyy pieniksi pisaroiksi tai härmistyy jääkiteiksi.

Pilviä on eri korkeuksilla maanpinnan ja noin 20 kilometrin välillä. Jos pilvi ulottuu maahan asti, sitä sanotaan sumuksi. Vuoren huipulle syntynyt sumu voi olla läheisen laakson asukkaiden näkökulmasta pilvi.

Pilven ja sumun pisarat ovat niin pieniä (0,003-–0,01 millimetriä), ettei niitä huomaa edes silmälasien tai auton tuulilasin pinnalta.

Sumupilvi (Stratus) on pilvilaji, jota esiintyy tyypillisesti 10-–300 metrin korkeudella -– usein mastot ja kirkontornit katoavat sumupilveen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sumupilvestä voi sataa mannaryynin näköisiä lumijyväsiä tai tihkusadetta. Tihkupisaroiden läpimitta on noin 0,1 millimetriä eli niin vähän, että vesilätäkköön osuessaan ne eivät synnytä sadepisaralle tyypillisiä renkaita. Tihkusateessa kävelijän silmälaseihin niitä kuitenkin kertyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tavallinen vesisade syntyy laajassa sadepilvessä (Nimbostratus) tai kuuropilvessä (Cumulonimbus). Sadepisaroiden läpimitta on 0,5–5 millimetriä. Ne syntyvät pilven yläosan jääkiteiden kasvaessa lumihiutaleiksi, jotka sulavat ennen maahan putoamistaan, jos ilmakehän alaosissa on tarpeeksi lämmintä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2004

Vastaaja:
Elena Saltikoff
meteorologi
Kaukokartoituksen sääsovellukset

Sisältö jatkuu mainoksen alla