Pilvi tai sumu syntyy, kun ilman kosteus tiivistyy pieniksi pisaroiksi tai härmistyy jääkiteiksi.

Pilviä on eri korkeuksilla maanpinnan ja noin 20 kilometrin välillä. Jos pilvi ulottuu maahan asti, sitä sanotaan sumuksi. Vuoren huipulle syntynyt sumu voi olla läheisen laakson asukkaiden näkökulmasta pilvi.

Pilven ja sumun pisarat ovat niin pieniä (0,003-–0,01 millimetriä), ettei niitä huomaa edes silmälasien tai auton tuulilasin pinnalta.

Sumupilvi (Stratus) on pilvilaji, jota esiintyy tyypillisesti 10-–300 metrin korkeudella -– usein mastot ja kirkontornit katoavat sumupilveen.

Sumupilvestä voi sataa mannaryynin näköisiä lumijyväsiä tai tihkusadetta. Tihkupisaroiden läpimitta on noin 0,1 millimetriä eli niin vähän, että vesilätäkköön osuessaan ne eivät synnytä sadepisaralle tyypillisiä renkaita. Tihkusateessa kävelijän silmälaseihin niitä kuitenkin kertyy.

Tavallinen vesisade syntyy laajassa sadepilvessä (Nimbostratus) tai kuuropilvessä (Cumulonimbus). Sadepisaroiden läpimitta on 0,5–5 millimetriä. Ne syntyvät pilven yläosan jääkiteiden kasvaessa lumihiutaleiksi, jotka sulavat ennen maahan putoamistaan, jos ilmakehän alaosissa on tarpeeksi lämmintä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2004

Vastaaja:
Elena Saltikoff
meteorologi
Kaukokartoituksen sääsovellukset

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017