Luonnon alkuaineista raskain on uraani.

Sen järjestysluku on 92 eli sen atomiytimessä on tämä määrä protoneja. Ensimmäinen keinotekoinen raskas alkuaine neptunium valmistettiin 1940 säteilyttämällä uraania neutroneilla. Viitisen vuotta sitten yllettiin jo järjestyslukuun 118, mutta tätä Venäjän Dubnassa tehtyä löytöä ei ole vielä muualla varmistettu.

Keinotekoisia alkuaineita tehdään hiukkaskiihdyttimillä. Monet niistä ovat hyvin lyhytikäisiä: ne elävät vain sekunnin murto-osia.

Fyysikolle uudet alkuaineet antavat paljon aivan uutta tietoa. Ne ovat kuin laboratorio, jossa luonnon erilaiset – joskus hyvinkin eksoottiset – vuorovaikutukset ja ilmiöt näkyvät paremmin kuin kevyempien alkuaineiden ytimissä.
Myös raskaiden alkuaineiden kemia kiinnostaa tutkijoita, sillä suuren ytimen voimakas sähkökenttä nostaa suhteellisuusteoreettiset ilmiöt tärkeään osaan atomin elektroniverhossa.

Uusilla alkuaineilla on joitakin käytännön sovelluksia. Tutuin on kodin palovaroitin, jossa käytetään amerikiumia (järjestysluku 95).

Avaruussovelluksissa ja sädehoidossa raskaita alkuaineita käytetään säteilynlähteinä. Sellaisilla ytimillä, jotka lähettävät alfasäteilyä, on mahdollista mitata hyvin ohuiden näytteiden paksuutta.


Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2007

Vastaaja:


Matti Leino


kokeellisen ydinfysiikan professori


Jyväskylän yliopisto

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017