Paras lähtökohta kustannusten arvioimiselle on oikeasti toteutettu miehitetty kuulento.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa suuntasi vuosina 1968–-1972 Kuuhun seitsemän Apollo-lentoa (numerot 11–-17), joista yksi (Apollo-13) epäonnistui ihan oikeasti, ei vain elokuvassa. Apollo-11 maksoi silloisen kustannustason mukaan 355 miljoonaa dollaria ja Apollo-17 puolestaan 450 miljoonaa dollaria.

Dollari oli kuitenkin 1970-luvun taitteessa ostoarvoltaan nykyistä paljon väkevämpi. Lentohinnat ovatkin selvästi kovemmat, kun niihin tehdään inflaatiotarkistus. Vuonna 1994 Apollo-11 olisi maksanut 1 360 miljoonaa dollaria ja Apollo-17 lähes parisataa enemmän, 1 536 miljoonaa dollaria. Karkea nykyarvio lentoa kohti on 2 000–-2 500 miljoonaa dollaria. Tällä hinnalla saisi siis 1970-luvun varustuksen ja senaikaiset tekniset ratkaisut.

Nykyvaatimuksilla lento tulee kalliimmaksi, vaikka tekniikka on edistyneempää ja osin halvempaa. Tältä pohjalta arvelen, että kaivamalla kuvetta kolmen miljardin euron verran muutaman hengen porukka pääsisi Kuun pinnalle ja takaisin hyvissä ruumiinvoimissa – jos on edellytyksiä astro-, kosmo- tai taikonautiksi.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2004

Vastaaja:
Juhani Huovelin
avaruustähtitieteen dosentti
Helsingin yliopisto

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018