Liikennelentokoneissa on kaksi mustaa laatikkoa, joiden tarkoitus on auttaa mahdollisen onnettomuuden syyn selvittämisessä.

Toinen tallentaa ohjaamossa käytyä keskustelua, radioliikennettä ja toinen matkustamokuulutuksia, toinen rekisteröi teknisiä lentotietoja, moottorien toimintaa ja tehoa, koneen asentoa, korkeutta, nopeutta, kiihtyvyyttä ja laskutelineiden asentoa.

Tiedot tallennetaan jatkuvasti pyöriville magneettinauhoille tai uuusimmissa malleissa tietokoneen kovalevylle. Laatikot sisältävät käydyt keskustelut ja tiedot koneen tilasta vähintään viimeisen puolen tunnin ajalta.

Auki revitty musta laatikko näyttää avaruusmiesten eväspaketilta: nauhurit on pakattu valmisruokarasioita muistuttaviin kaukaloihin. Kenkälaatikon mallinen, teräksinen ulkokuori suojaa laitteistoa vedeltä, tulelta ja iskuilta. Laatikot on sijoitettu lentokoneen pyrstöön, jossa niihin onnettomuudessa kohdistuvat voimat ovat pienimmillään.

Itse asiassa musta laatikko on oranssi. Kirkas väri auttaa tutkijoita löytämään laatikot onnettomuuden jälkeen. Samasta syystä niihin on asennettu radiolähettimet, jotka aktivoituvat vedessä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1997

Vastaaja:


Reijo Pullinen


huoltotoiminnan tarkastaja


Ilmailulaitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla