Liikennelentokoneissa on kaksi mustaa laatikkoa, joiden tarkoitus on auttaa mahdollisen onnettomuuden syyn selvittämisessä.

Toinen tallentaa ohjaamossa käytyä keskustelua, radioliikennettä ja toinen matkustamokuulutuksia, toinen rekisteröi teknisiä lentotietoja, moottorien toimintaa ja tehoa, koneen asentoa, korkeutta, nopeutta, kiihtyvyyttä ja laskutelineiden asentoa.

Tiedot tallennetaan jatkuvasti pyöriville magneettinauhoille tai uuusimmissa malleissa tietokoneen kovalevylle. Laatikot sisältävät käydyt keskustelut ja tiedot koneen tilasta vähintään viimeisen puolen tunnin ajalta.

Auki revitty musta laatikko näyttää avaruusmiesten eväspaketilta: nauhurit on pakattu valmisruokarasioita muistuttaviin kaukaloihin. Kenkälaatikon mallinen, teräksinen ulkokuori suojaa laitteistoa vedeltä, tulelta ja iskuilta. Laatikot on sijoitettu lentokoneen pyrstöön, jossa niihin onnettomuudessa kohdistuvat voimat ovat pienimmillään.

Itse asiassa musta laatikko on oranssi. Kirkas väri auttaa tutkijoita löytämään laatikot onnettomuuden jälkeen. Samasta syystä niihin on asennettu radiolähettimet, jotka aktivoituvat vedessä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1997

Vastaaja:


Reijo Pullinen


huoltotoiminnan tarkastaja


Ilmailulaitos

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2496
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti