Päänsäryn taustalla on monia syitä, eikä pään alueen epämiellyttävän kipuaistimuksen syntymekanismeja tunneta tarkasti.Päässä on useita kipuherkkiä kudoksia, kuten iho, valtimot, laskimot, luita verhoavat kalvot, osa limakalvoista ja aivokalvot. Itse aivokudos ei tunne kipua, koska siinä ei ole kipuhermoja.

Verisuoniperäisessä päänsäryssä, esimerkiksi migreenissä, pään alueen verisuonet supistuvat ja laajenevat voimakkaasti. Suonien kipuhermopäätteet herkistyvät ja lähettäät aivoihin signaalin kivusta. Signaali välittyy aistiratojen väliasemana toimivan talamuksen kautta aivokuorelle ja sieltä tietoisuuteen. Mikä käynnistää verisuonien laajenemisen aivoissa, on epäselvää.

Jännityspäänsäryssä kiusallisen tuntemuksen aiheuttaa päänahan ja lihasten kiinnityskotaan syntyvä tulehdus. Kilpailevan olettamuksen mukaan säryn synnyttää lihasten jännitykseen liittyvä verenkierron heikkeneminen. Lihakset jäävät vaille happea, ja kipuhermot viestivät kivun aivoihin.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/1997

Vastaaja:


Markus Värkkilä


neurologian dosentti


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6626

en ole itse huomannut nestevajauksen aiheuttavan päänsärkyä, ellei sitten krapula johdu nestevajauksesta, koska alkoholi on kuivattanut elimistöä. Mutta sen olen huomannut, että liiallinen suolan käyttö ruuassa saa aikaan päänsärkyä. Olen hypotetisoinut sen, että liika suola nostaa verenpainetta ja verenpaineen nousu aiheuttaisi päänsärkyä. Mutta en ole varma pitääkö arvaukseni paikkansa.

Mutta siis minua ei kiinnosta mikä aiheuttaa päänsärkyä, vaan mitä tapahtuu aivoissa kun päätä särkee?

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
taucalm

Päänsärky johtuu yleensä nestevajauksesta ja menee ohi juomalla esim. 500ml vettä.

 

Tämäkin pitäisi aina huomioida. Itse kun teen kesällä tuon tuostakin reissua sinne sun tänne en millään jaksaisi litrakaupalla nesteitä mukanani raahata, ja ehkä juuri tämän vuoksi olen usein iltaisin aivan ventti. Sitäpaitsi se 0,5 - 1,5 L mikä minulla on vettä mukana tuntuu vaan jotenkin äklöttävästi hölskyvän vatsassa jos kerralla juo paljon (yleensä yritän kyllä vain siemailla pitkin päivää kun olen rantsussa). Ja joi miten hyvänsä, vähän tai paljon, niin se on heti tulossa pois. Tätä kyllä ihmettelen ettei tunnu imeytyvän yhtään vaikka olisi miten kuuma. Vai johtuneeko virtsatus siitä että lotraan jorpakossa, mikä ärsyttää virtsarakkoa supistumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla