Päänsäryn taustalla on monia syitä, eikä pään alueen epämiellyttävän kipuaistimuksen syntymekanismeja tunneta tarkasti.Päässä on useita kipuherkkiä kudoksia, kuten iho, valtimot, laskimot, luita verhoavat kalvot, osa limakalvoista ja aivokalvot. Itse aivokudos ei tunne kipua, koska siinä ei ole kipuhermoja.

Verisuoniperäisessä päänsäryssä, esimerkiksi migreenissä, pään alueen verisuonet supistuvat ja laajenevat voimakkaasti. Suonien kipuhermopäätteet herkistyvät ja lähettäät aivoihin signaalin kivusta. Signaali välittyy aistiratojen väliasemana toimivan talamuksen kautta aivokuorelle ja sieltä tietoisuuteen. Mikä käynnistää verisuonien laajenemisen aivoissa, on epäselvää.

Jännityspäänsäryssä kiusallisen tuntemuksen aiheuttaa päänahan ja lihasten kiinnityskotaan syntyvä tulehdus. Kilpailevan olettamuksen mukaan säryn synnyttää lihasten jännitykseen liittyvä verenkierron heikkeneminen. Lihakset jäävät vaille happea, ja kipuhermot viestivät kivun aivoihin.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/1997

Vastaaja:


Markus Värkkilä


neurologian dosentti


Helsingin yliopisto

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Mitä päässä tapahtuu, kun sitä särkee?

taucalm 21.07.2014 klo 17:44 Kannattaisi hoidattaa kansanparantajalla, tai kiropraktikolla nuo niska ja selkävaivat kuntoon niin se päänsärkykin mitä luultavimmin häviäisi. Siellä on hermoja jumissa, tai veri ei kierrä kunnolla. Hermojumi kyllä kuulostaa sen verran pahalta vaivalta (ainakin jos joutuu välilevytyrästä, joka painaa hermojuurta), että erilaisista niksautteluista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. (korjattu niskauttelu-niksauttelu, heh)
Lue kommentti
Brainwashed
Seuraa 
Viestejä10206
Liittynyt20.1.2013

Mitä päässä tapahtuu, kun sitä särkee?

Jerry Cotton 21.07.2014 klo 02:14 Päänsärky johtuu seksuaalisesta turhautumisesta. Naisten selkäkivut johtuu samasta asiasta. Pidättäytyminen seksistä joko vastentahtosesti tai omasta halustaan saattaa laukaista migreenin. Ei seksillä voida suoranaisesti ehkäistä migreeniä, sen voin kertoa migreenipotilaana. Ymmärrän kyllä tosin että sellainen assosiaatio voi sellaiselle henkilölle syntyä, jolle seksi on ertyisen tärkeä osa arkea, jolloin seksin puutteesta syntyvä turhautuminen voi toimia...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti