Kestomagneetti syntyy, kun raudan yksittäisten atomien magneettikentät saa kääntymään keskimäärin samansuuntaisiksi ja jäämään sellaiseen asentoon.

Raudalla on hyvä taipumus magneettisuuteen, koska rauta-atomien elektronirakenne on siihen juuri sopiva. Itse asiassa jokainen rauta-atomi on luonnostaan minimagneetti. Esimerkiksi tavallisen rautanaulan kussakin yksittäisessä atomissa on yhtä paljon magneettisuutta kuin kestomagneettienkin atomeissa. Tavallinen naula ei kuitenkaan ole magneetti, koska raudan atomien magneettikentät osoittavat satunnaisiin suuntiin ja siksi kumoavat toisensa.

Rautakappale saadaan magnetisoiduksi pysyvästi pitämällä sitä hyvin voimakkaassa ulkoisessa magneettikentässä. Se kääntää rauta-atomien magneettisuuden suuntaa yhtenäiseksi, ja kun ulkoinen kenttä varovasti poistetaan, uudet suunnat lukkiutuvat paikalleen. Käytännössä parhaiden kestomagneettien rauta ei ole tasaiseksi sulatettua massaa vaan koostuu pienistä rakeista. Niistä muodostuu magneettisia alkeisalueita, joiden kunkin magneettikenttä sojottaa ulkoisen kentän jäljiltä keskimäärin samaan suuntaan. Tällä tavalla valmistettu magneetti säilyttää magneettisuutensa paremmin.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2013

Vastaaja:


Keijo Hämäläinen


fysiikan professori


Helsingin yliopisto

JPI
Seuraa 
Viestejä25935
Liittynyt5.12.2012

Mitä raudalle tapahtuu kun se muuttuu kestomagneetiksi?

Neutroni 07.05.2014 klo 16:59 JPI 07.05.2014 klo 16:52 Neutroni 07.05.2014 klo 16:32 Tuo juttu rauta-atomien magneettisuudesta on harhaanjohtavaa populaarihöpöhöpöä. Ferromagnetismi ei ole yksittäisen atomin ominaisuus, No no: yksittäisten atomien magneettisuus ei ole harhaanjohtavaa ollenkaan, se vain yksinkertaisesti ei ole, eikä voi olla, sama asia kuin suuressa atomijoukossa ilmenevä ferromagneettisuus. Eihän yksittäinen lautakaan muodosta rakennusta, mutta suuri lautajoukko voi rakennuksen...
Lue kommentti

3³+4³+5³=6³

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29581
Liittynyt16.3.2005

Mitä raudalle tapahtuu kun se muuttuu kestomagneetiksi?

JPI 07.05.2014 klo 16:52 Neutroni 07.05.2014 klo 16:32 Tuo juttu rauta-atomien magneettisuudesta on harhaanjohtavaa populaarihöpöhöpöä. Ferromagnetismi ei ole yksittäisen atomin ominaisuus, No no: yksittäisten atomien magneettisuus ei ole harhaanjohtavaa ollenkaan, se vain yksinkertaisesti ei ole, eikä voi olla, sama asia kuin suuressa atomijoukossa ilmenevä ferromagneettisuus. Eihän yksittäinen lautakaan muodosta rakennusta, mutta suuri lautajoukko voi rakennuksen muodostaa. Atomilla voi olla...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti