Kuollutta sydäntä ei voi saada uudelleen sykkimään, elvytettävissä oleva sydän värisee.

Siitä kuitenkin puuttuu tavanomainen kaksivaiheinen sinusrytmi, jossa ensin eteiset ja sitten kammiot supistuvat. Eteisvärinä ei ole hengenvaarallista, mutta kammiovärinää ihminen kestää normaalilämpötilassa vain muutaman minuutin.

Koska sydänlihaksen toiminta perustuu sen hermoratojen eli johtoratojen sähköimpulsseihin, kammiovärinän voi saada loppumaan sähköllä. Kun värinä lakkaa, sinusrytmi palautuu automaattisesti. Sydänleikkauksessa, jossa sähköä voi antaa suoraan sydämeen, tarvitaan 10-20 wattisekunnin annos. Sen sijaan esimerkiksi sydäninfarktissa iskulaitteilla sähköä annetaan rintakehän läpi. Silloin tarvittava määrä on 60-200 wattisekuntia.

Myös rytmihäiriöitä voidaan hoitaa sähköllä, joka saa esimerkiksi eteisvärinässä olevan sydämen johtoradat taas järjestäytymään.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1996

Vastaaja:


Ari Harjula


apulaisprofessori, sydänkirurgi


HYKS, III kirurgian klinikka

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti