Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Se voisi jäädä kilpailussa alakynteen.

Koivu on hyvä sopeutumaan, mutta se ei välttämättä jaksa kasvaa vuodesta toiseen, jos aina on kesäisen lämmintä ja valoisaa.

Koivu ei tajua talven tuloa, ellei se saa tarvittavia signaaleja ympäristöstään. Luonnossa se talvehtii lehtipuulle tyypillisesti: yhteyttäminen lakkaa, ja lehdet putoavat. Talveentumisen ajoittumiseen vaikuttavat syysöiden pidentyminen ja lämpötilan lasku. Puut ovat vuosituhansien saatossa sopeutuneet omien kasvupaikkojensa oloihin siten, että Lapin koivu talveentuu Etelä-Suomessa jonkin verran paikallista koivua aiemmin.

Koeoloissa voi olla toisin. Kasvihuoneessa nuoret rauduskoivut ovat kasvaneet muutaman vuoden yhtäjaksoisesti jatkuvassa valossa. Pitkäaikaiset siirtokokeet muun muassa Ohiossa ja Etelä-Koreassa ovat osoittaneet suomalaisen rauduksen sopeutuvan pidempiin ja lämpimämpiin kasvukausiin sekä oloihin, joissa talvehtimisvalmisteluihin tarvittavaa yön pituutta ei koskaan saavuteta.

Jos koivua kasvatettaisiin ikuisessa kesässä, tuhohyönteiset ja kasvitaudit voisivat osoittautua ongelmaksi. Myös ravinteiden kierto ja maaperän prosessit saattaisivat olla koivulle epäedullisia, minkä takia se voisi jäädä alakynteen kilpailussa muiden kasvilajien kanssa.

Vastaajana Matti Rousi, erikoistutkija, Metsäntutkimuslaitos.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2014.

salai
Seuraa 
Viestejä7324
Liittynyt17.3.2005

Mitä tapahtuisi koivulle, jos aina olisi kesä?

Yoken Suru 27.05.2015 klo 10:54 Näyttää siis siltä, että etelän kasvit eivät pärjää pohjoisen olosuhteissa mutta pohjoisen kasvit kyllä etelässä. Olisiko ihmisillä pääsääntöisesti sama. Eikös siihen löytynyt ratkaisu pari päivää sitten, pakkosterilisaatio ? Vai tuliko minulle ajatusvirhe, tuolla ehdotuksellahan pyrittiinkin estämään liiallinen afrikkalaisen rikkakasvuston rönsyily täällä pohjolassa.
Lue kommentti

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Yoken Suru
Seuraa 
Viestejä426
Liittynyt10.4.2015

Mitä tapahtuisi koivulle, jos aina olisi kesä?

Puut ovat vuosituhansien saatossa sopeutuneet omien kasvupaikkojensa oloihin siten, että Lapin koivu talveentuu Etelä-Suomessa jonkin verran paikallista koivua aiemmin. ... Pitkäaikaiset siirtokokeet muun muassa Ohiossa ja Etelä-Koreassa ovat osoittaneet suomalaisen rauduksen sopeutuvan pidempiin ja lämpimämpiin kasvukausiin sekä oloihin, joissa talvehtimisvalmisteluihin tarvittavaa yön pituutta ei koskaan saavuteta. Näyttää siis siltä, että etelän kasvit eivät pärjää pohjoisen olosuhteissa...
Lue kommentti
Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018