Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Se voisi jäädä kilpailussa alakynteen.

Koivu on hyvä sopeutumaan, mutta se ei välttämättä jaksa kasvaa vuodesta toiseen, jos aina on kesäisen lämmintä ja valoisaa.

Koivu ei tajua talven tuloa, ellei se saa tarvittavia signaaleja ympäristöstään. Luonnossa se talvehtii lehtipuulle tyypillisesti: yhteyttäminen lakkaa, ja lehdet putoavat. Talveentumisen ajoittumiseen vaikuttavat syysöiden pidentyminen ja lämpötilan lasku. Puut ovat vuosituhansien saatossa sopeutuneet omien kasvupaikkojensa oloihin siten, että Lapin koivu talveentuu Etelä-Suomessa jonkin verran paikallista koivua aiemmin.

Koeoloissa voi olla toisin. Kasvihuoneessa nuoret rauduskoivut ovat kasvaneet muutaman vuoden yhtäjaksoisesti jatkuvassa valossa. Pitkäaikaiset siirtokokeet muun muassa Ohiossa ja Etelä-Koreassa ovat osoittaneet suomalaisen rauduksen sopeutuvan pidempiin ja lämpimämpiin kasvukausiin sekä oloihin, joissa talvehtimisvalmisteluihin tarvittavaa yön pituutta ei koskaan saavuteta.

Jos koivua kasvatettaisiin ikuisessa kesässä, tuhohyönteiset ja kasvitaudit voisivat osoittautua ongelmaksi. Myös ravinteiden kierto ja maaperän prosessit saattaisivat olla koivulle epäedullisia, minkä takia se voisi jäädä alakynteen kilpailussa muiden kasvilajien kanssa.

Vastaajana Matti Rousi, erikoistutkija, Metsäntutkimuslaitos.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2014.

salai
Seuraa 
Viestejä7582
Liittynyt17.3.2005

Mitä tapahtuisi koivulle, jos aina olisi kesä?

Yoken Suru 27.05.2015 klo 10:54 Näyttää siis siltä, että etelän kasvit eivät pärjää pohjoisen olosuhteissa mutta pohjoisen kasvit kyllä etelässä. Olisiko ihmisillä pääsääntöisesti sama. Eikös siihen löytynyt ratkaisu pari päivää sitten, pakkosterilisaatio ? Vai tuliko minulle ajatusvirhe, tuolla ehdotuksellahan pyrittiinkin estämään liiallinen afrikkalaisen rikkakasvuston rönsyily täällä pohjolassa.
Lue kommentti

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Yoken Suru
Seuraa 
Viestejä426
Liittynyt10.4.2015

Mitä tapahtuisi koivulle, jos aina olisi kesä?

Puut ovat vuosituhansien saatossa sopeutuneet omien kasvupaikkojensa oloihin siten, että Lapin koivu talveentuu Etelä-Suomessa jonkin verran paikallista koivua aiemmin. ... Pitkäaikaiset siirtokokeet muun muassa Ohiossa ja Etelä-Koreassa ovat osoittaneet suomalaisen rauduksen sopeutuvan pidempiin ja lämpimämpiin kasvukausiin sekä oloihin, joissa talvehtimisvalmisteluihin tarvittavaa yön pituutta ei koskaan saavuteta. Näyttää siis siltä, että etelän kasvit eivät pärjää pohjoisen olosuhteissa...
Lue kommentti