Monilla maapallon alueilla pohjavettä on pumpattu jo niin paljon, että sen pinta on alentunut jopa satoja metrejä, jolloin maan alle on syntynyt runsaasti ”tyhjää tilaa”.

Näillä alueilla yläpuolisten maakerrosten tai rakennusten paino on johtanut maanpinnan painumiseen, enimmillään jopa kymmenen metriä. Yleensä painuminen on hidasta, mutta joskus sortumat ovat olleet äkillisiä. Rakennukset ovat vaurioituneet tai tuhoutuneet ja maanalaiset putkistot ja kaapelit katkeilleet.

Tällaisia alueita on Yhdysvalloissa (Arizona, Texas), Kiinassa, Intiassa ja Thaimaassa.
Suomessa vastaava ilmiö havaitaan joskus rakennustyömailla, kun pohjaveden pintaa alennetaan.
Kun pohjavesi alenee pysyvästi tai pitkäksi aikaa, maaperän mineraalit hapettuvat huokosiin työntyvän ilman takia. Tämä on havaittu Suomen pohjavesiasemilla: vuosien 2002–2003 kuivuuden jälkeen pohjaveden metallipitoisuus on noussut.

Merten rannikoilla pohjavesi muuttuu syvemmälle mentäessä suolaiseksi. Jos pohjavettä pumpataan runsaasti, suolaisen veden pinta voi saavuttaa kaivon alimmat osat, jolloin kaivovesi muuttuu käyttökelvottomaksi. Monilla maapallon rannikkoseuduilla, myös Itämerellä, suolainen vesi on liikakäytön vuoksi pilannut pohjavesimuodostumia.

Myös kasvien vedensaanti ehtyy, jos pohjaveden pinta laskee juurikerroksen alapuolelle. Pahimmillaan tämä voi johtaa aavikoitumiseen tai vähintään kasvillisuuden muutoksiin Suomessa vuosien
2002–2003 kuivuus tappoi havupuita erityisesti etelä- ja lounaisrannikoilla sekä saaristossa.


Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2004

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Esko Kuusisto


hydrologi


Suomen ympäristökeskus

Sisältö jatkuu mainoksen alla
syytinki
Seuraa 
Viestejä10526

Tästäpä tuli mieleen artikkeli jsotain lehdestä vuosikymmenien takaa.

Metsän poistohan kuulemma voi pudottaa pohjavesipintaa (meillä se voi myös nostaa). Artikkelissa kerrottiin yrityksestä nostaa pohjavesipinta takasin.

Pistivät maahan syvän reiän ja rekään tiputettiin pitkä karsittu raippa. Vain latvatupsu oli jäljellä ja jäi pinnalle näkyviin. Taisivat olla poppelia nuo raipat.

Artikkelista lähtien on vaivannut mitenkä tuossa kävi.? Nousiko pohjavesipinta eli onnistuiko homma? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla