Suonenveto on sama asia kuin lihaskramppi, ja se syntyy samalla mekanismilla kuin elohiiri tai muut lihasnykäykset.Yleensä lihasten toiminnan säätely on tahdonalaista. Tällöin käskyt tulevat selkäytimen liikehermosoluista, jotka hermottavat lihassäikeitä. Toisinaan liikehermosolut voivat kuitenkin aktivoitua spontaanisti. Jos vain yksi liikehermosolu  ja sen hermottamat lihassäikeet aktivoituvat itsekseen, tunnemme sen elohiirenä. Jos mukana on useampi liikehermosolu, syntyy suurempi lihasnykäys. Jos kaikki liikehermosolut riehaantuvat toimimaan itsekseen, syntyy lihaskramppi eli suonenveto.

Suonenveto on siis  normaalia lihastoimintaa, mutta se esiintyy aivan epänormaalin voimakkaana ja epänormaalisti säädeltynä. Ilmeisesti liikehermot lihaksen sisällä ärtyvät ja aloittavat toiminnan poikkeavan rajulla taajuudella.

Suonenveto syntyy yleensä yhteen lihakseen kerrallaan ja esiintyy lähes aina supistuneessa lihaksessa. Esimerkiksi nukkumisen aikana raaja voi joutua sellaiseen asentoon, jossa pohjelihas on supistuneena ja kramppaa.

Suonenvedolle altistavat lihaksen supistuneisuus, väsyminen ja kylmyys. Myös solujen matala kalsium- ja magnemsiumpitoisuus voivat altistaa krampeille. Paras ensiapu on venyttää lihasta vastakkaiseen suuntaan.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2006

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Tapani Salmi


kliinisen neurofysiologian dosentti


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla