Silmät ovat tunnetusti sielun peili, ja niistä on aina yritetty lukea toisten ajatuksia.

 Silmät voivat viestittää monenlaisia tunteita. Tavallinen vertauskuva on esimerkiksi sellainen, että iloisen ihmisen silmät loistavat tai tuikkivat kuin tähdet. Leikkimielisestä ihmisestä on sanottu, että hänellä on veitikka silmäkulmassa. Toisaalta paltamolaisen sananparren mukaan on surkia silimäkulumassa, kun on murheellinen olo.

Pilke kuuluu etymologisesti yhteen germaanisperäisen pilkottaa-verbin kanssa, ja pilkottaminen on tarkoittanut vanhastaan sitä, että jotakin näkyy vähän. Pilkottaminen voi käytännössä olla esimerkiksi häämöttämistä, tuikkimista tai vilkkumista. Silmien iloista tuikkimista on nimitetty silmien pilkkeeksi.

Nykymuodossaan sanonta pilkettä silmäkulmassa ei ilmeisesti ole 1900-lukua vanhempi, mutta se on syntynyt samantapaisten vanhempien sananparsien pohjalta. Usein sanontaan sisältyy jokin lisävihje siitä, mitä pilke tarkemmin ottaen ilmaisee. Vanhimmissa sanonnoissa puhutaan silmissä näkyvästä päivänpilkkeestä tai valon pilkkeestä, kun tarkoitetaan iloista tai toiveikasta olotilaa, mutta nykyään tavallisempaa on huumorin pilke. Pelkkä pilke voi tarkoittaa kaikkia näitä, mutta lopullinen tilannekohtainen sävy ja tulkinta jäävät kuulijan vastuulle.

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen professori, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2013

jussipussi
Seuraa 
Viestejä35442
Liittynyt6.12.2009

Mitä tarkoittaa ”pilke silmäkulmassa”?

Pacanus Rusticanus 27.02.2015 klo 16:14 Pilke on yleensä joko 1/2, 1/3, 1/4 tai 1/5 -osa halkoa. Halko taas on metrisen metrin pituinen halkaistu luonnonpuu. Nykyään on paljon 0,6m levyistä tulipesää, jonka vuoksi 1/2 -osan pilke ei ole optimaalinen, koska jää liikaa tyhjää tilaa varastopesään. 1/5 -osan pilke taas on aina ollut harvinainen ja sitä on toimitettu vain yksittäisille, yleensä köyhimmille asuntoalueille. Normaali hellapuu on tyypillisesti ollut 1/4 -osan pilkettä. Pilke...
Lue kommentti
Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7843
Liittynyt1.2.2010

Mitä tarkoittaa ”pilke silmäkulmassa”?

Pilke on yleensä joko 1/2, 1/3, 1/4 tai 1/5 -osa halkoa. Halko taas on metrisen metrin pituinen halkaistu luonnonpuu. Nykyään on paljon 0,6m levyistä tulipesää, jonka vuoksi 1/2 -osan pilke ei ole optimaalinen, koska jää liikaa tyhjää tilaa varastopesään. 1/5 -osan pilke taas on aina ollut harvinainen ja sitä on toimitettu vain yksittäisille, yleensä köyhimmille asuntoalueille. Normaali hellapuu on tyypillisesti ollut 1/4 -osan pilkettä. Pilke silmäkulmassa ei siis ole halko, vaan halon...
Lue kommentti

- Ubi bene, ibi patria -

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018