Silmät ovat tunnetusti sielun peili, ja niistä on aina yritetty lukea toisten ajatuksia.

 Silmät voivat viestittää monenlaisia tunteita. Tavallinen vertauskuva on esimerkiksi sellainen, että iloisen ihmisen silmät loistavat tai tuikkivat kuin tähdet. Leikkimielisestä ihmisestä on sanottu, että hänellä on veitikka silmäkulmassa. Toisaalta paltamolaisen sananparren mukaan on surkia silimäkulumassa, kun on murheellinen olo.

Pilke kuuluu etymologisesti yhteen germaanisperäisen pilkottaa-verbin kanssa, ja pilkottaminen on tarkoittanut vanhastaan sitä, että jotakin näkyy vähän. Pilkottaminen voi käytännössä olla esimerkiksi häämöttämistä, tuikkimista tai vilkkumista. Silmien iloista tuikkimista on nimitetty silmien pilkkeeksi.

Nykymuodossaan sanonta pilkettä silmäkulmassa ei ilmeisesti ole 1900-lukua vanhempi, mutta se on syntynyt samantapaisten vanhempien sananparsien pohjalta. Usein sanontaan sisältyy jokin lisävihje siitä, mitä pilke tarkemmin ottaen ilmaisee. Vanhimmissa sanonnoissa puhutaan silmissä näkyvästä päivänpilkkeestä tai valon pilkkeestä, kun tarkoitetaan iloista tai toiveikasta olotilaa, mutta nykyään tavallisempaa on huumorin pilke. Pelkkä pilke voi tarkoittaa kaikkia näitä, mutta lopullinen tilannekohtainen sävy ja tulkinta jäävät kuulijan vastuulle.

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen professori, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2013

jussipussi
Seuraa 
Viestejä41900
Liittynyt6.12.2009

Mitä tarkoittaa ”pilke silmäkulmassa”?

Pacanus Rusticanus 27.02.2015 klo 16:14 Pilke on yleensä joko 1/2, 1/3, 1/4 tai 1/5 -osa halkoa. Halko taas on metrisen metrin pituinen halkaistu luonnonpuu. Nykyään on paljon 0,6m levyistä tulipesää, jonka vuoksi 1/2 -osan pilke ei ole optimaalinen, koska jää liikaa tyhjää tilaa varastopesään. 1/5 -osan pilke taas on aina ollut harvinainen ja sitä on toimitettu vain yksittäisille, yleensä köyhimmille asuntoalueille. Normaali hellapuu on tyypillisesti ollut 1/4 -osan pilkettä. Pilke...
Lue kommentti
Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Liittynyt1.2.2010

Mitä tarkoittaa ”pilke silmäkulmassa”?

Pilke on yleensä joko 1/2, 1/3, 1/4 tai 1/5 -osa halkoa. Halko taas on metrisen metrin pituinen halkaistu luonnonpuu. Nykyään on paljon 0,6m levyistä tulipesää, jonka vuoksi 1/2 -osan pilke ei ole optimaalinen, koska jää liikaa tyhjää tilaa varastopesään. 1/5 -osan pilke taas on aina ollut harvinainen ja sitä on toimitettu vain yksittäisille, yleensä köyhimmille asuntoalueille. Normaali hellapuu on tyypillisesti ollut 1/4 -osan pilkettä. Pilke silmäkulmassa ei siis ole halko, vaan halon...
Lue kommentti

- Ubi bene, ibi patria -