Pitää popsia – ja paljon. Kuva: iStock
Pitää popsia – ja paljon. Kuva: iStock

Samalla tavoin kuin vegaani.

Lihasten kasvattamiseen tarvitaan proteiineja. Ne koostuvat aminohapoista. Ihmisen tavoin gorilla pystyy valmistamaan jotkin aminohapot itse, toiset pitää saada ravinnosta.

Ihminen tarvitsee ruoasta histidiiniä, tryptofaania, lysiiniä, metioniiniä, fenyylialaniiniä, treoniiniä, valiinia, leusiinia ja isoleusiinia. Gorillan välttämättömistä aminohapoista ei löydy tutkimuksia, mutta niiden oletetaan olevan samoja kuin ihmisillä.

Selitys gorillan ja kehonrakentajavegaanin lihaksiin on siis sama: oma aminohapposynteesi ja ruokavalio, josta saa puuttumaan jäävät aminohapot.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Molempien on mahdollista saada nämä välttämättömät aminohapot eri kasviksista. Esimerkiksi koira sen sijaan tarvitsee ruoakseen lihaa, koska se ei pysty syntetisoimaan kaikkia niitä kaipaamiaan aminohappoja, joita kasveissa ei ole. Sellainen on esimerkiksi arginiini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gorillat, kuten monet muutkin lajit luonnossa, ovat loppupeleissä opportunisteja. Jos kasveja on heikosti tarjolla, gorillat voivat syödä eläinperäistäkin ravintoa. Ne saattavat popsia esimerkiksi termiittejä ja muurahaisia. Ainakin joidenkin yksilöiden on havaittu syövän joskus myös lihaa.

Vastaajina

Nina Trontti, eläintenhoidon johtaja,

Aino Pietikäinen, ravitsemusneuvoja, Korkeasaari.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Raspu kirjoitti:
Mä muuten en tunne yhtään huumorintajuista vegee. Huumori loppuu siihen ku lihan syönti lakkaa.

Mä oon ollut yhden asunnolla Helsingissä eilisaamusta lähtien. Ja on huumorintajua. Lihansyöntiin ei olla juuri puututtu ja mäkin oon kokannut vain vegesafkaa. Mut takuulla on huumorintajuinen.

Merlin
Seuraa 
Viestejä4095

jussipussi kirjoitti:
Merlin kirjoitti:
Ei taida ihan luonnossa noi belgialaiset pärjätä,
Pärjäisitkö sinä luonnossa? 

Tyhmä, tyhmempi, jussipussi.

Uusimpien tutkimusten mukaan uusimmat tutkimukset ovat keskimäärin yhdentekeviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla