Pitää popsia – ja paljon. Kuva: iStock
Pitää popsia – ja paljon. Kuva: iStock

Samalla tavoin kuin vegaani.

Lihasten kasvattamiseen tarvitaan proteiineja. Ne koostuvat aminohapoista. Ihmisen tavoin gorilla pystyy valmistamaan jotkin aminohapot itse, toiset pitää saada ravinnosta.

Ihminen tarvitsee ruoasta histidiiniä, tryptofaania, lysiiniä, metioniiniä, fenyylialaniiniä, treoniiniä, valiinia, leusiinia ja isoleusiinia. Gorillan välttämättömistä aminohapoista ei löydy tutkimuksia, mutta niiden oletetaan olevan samoja kuin ihmisillä.

Selitys gorillan ja kehonrakentajavegaanin lihaksiin on siis sama: oma aminohapposynteesi ja ruokavalio, josta saa puuttumaan jäävät aminohapot.

Molempien on mahdollista saada nämä välttämättömät aminohapot eri kasviksista. Esimerkiksi koira sen sijaan tarvitsee ruoakseen lihaa, koska se ei pysty syntetisoimaan kaikkia niitä kaipaamiaan aminohappoja, joita kasveissa ei ole. Sellainen on esimerkiksi arginiini.

Gorillat, kuten monet muutkin lajit luonnossa, ovat loppupeleissä opportunisteja. Jos kasveja on heikosti tarjolla, gorillat voivat syödä eläinperäistäkin ravintoa. Ne saattavat popsia esimerkiksi termiittejä ja muurahaisia. Ainakin joidenkin yksilöiden on havaittu syövän joskus myös lihaa.

Vastaajina

Nina Trontti, eläintenhoidon johtaja,

Aino Pietikäinen, ravitsemusneuvoja, Korkeasaari.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018