Missä meidän murkinat? Kuva: Getty Images
Missä meidän murkinat? Kuva: Getty Images

Mirrien ja mustien oma valtio olisi yksi suurimmista lihan kuluttajista.

Suomessa arvioidaan olevan yli 800 000 kissaa ja miltei yhtä monta koiraa. Maapallolla näiden kahden lemmikin lukumäärä ylittää ainakin puolitoista miljardia.

Molemmat kuuluvat petoeläimiin ja liha on niiden perusravintoa. Liha taas on ilmastomuutoksen hillinnän kannalta tärkeä siksi, että sen tuottaminen vaatii paljon peltomaata ja lihakarja tuottaa ilmastoa lämmittävää metaania ja hiilidioksidia. Pelto on usein raivattu aiempien metsien, myös sademetsien paikalle.

Yhdysvalloissa on tutkittu lemmikkien ilmastovaikutuksia. Kalifornian yliopiston professori Gregory Okin on arvioinut, että jos maan kissat ja koirat olisivat oma valtionsa, se olisi maapallon viidenneksi suurin lihan kuluttaja heti Venäjän, Brasilian, Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen. Kissat ja koirat vastaavat noin 25—30 prosentistaYhdysvaltain lihankulutuksen ilmastovaikutuksista .

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kissojen ja koirien suuri ekologinen jälki johtuu lähinnä niiden ruoan tuottamiseen tarvittavan peltomaan määrästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomi on johtavia koira- ja kissamaita maapallolla. Molempia on suhteessa ihmismääräämme paljon. Jos kaikki Suomen kissojen ja koirien ruoka pitäisi tuottaa Suomessa, siihen kuluisi lähes viidennes koko maan peltoalasta.

Tätä ei haluta, joten osa lemmikkien ruoasta on meilläkin peräisin muualta, jopa sademetsiin tehdyiltä pelloilta.

Vastaajana Seppo Turunen, 

professori, eläinfysiologi.

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2019.

Käyttäjä20081
Seuraa 
Viestejä4

Seppo Turunen (professori, eläinfysiologi) ei näköjään ole koskaan vaivautunut lukemaan pakkauksista, millaisista raaka-aineista lemmikkien teolliset ruuat on valmistettu.

Lemmikkien ruuat on valmistettu liharuokateollisuuden sivutuotteista, ihmisille kelpaamattomista raaka-aineista.

Professori sortuu alittamaan riman oikein kunnolla. Ovatko tutkijatkin nykyään noin laiskoja tutkimaan asioita? Onko heidät nykyään lähinnä valjastettu siteeraamaan globaalisti toistensa sanomisia? Olen huolissani.

Faktojen valossa yllä oleva artikkeli kuuluu AIDOSTI kategoriaan fake news. Älkää hyvät ihmiset uskoko kaikkea mitä luette, vaan tarkistakaa faktat. Tässä tapauksessa lukekaa pakkausten tuoteselosteet.

  • ylös 29
  • alas 25
Nälkä
Seuraa 
Viestejä3

Hiilitassunjälki syntyy, vaikka söisi mitä ruhon osaa tahansa. Häviäisikö minun hiilijalanjälkeni, jos sanoisin syöväni muiden rippeitä?

  • ylös 23
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla