Ihminen on tehnyt osuutensa. Kuva: Shutterstock
Ihminen on tehnyt osuutensa. Kuva: Shutterstock

Vesiteitä on ollut enemmän kuin nyt näemme.

Maapallolla on paljon täysin kalattomia järviä. Valtaosassa kaloja kuitenkin esiintyy, joten niiden on täytynyt jossain vaiheessa päästä järviin vesireittejä myöten. Vaikka nykyisin yhteys puuttuisi, tilanne on ollut toisenlainen joskus kauan sitten.

Esimerkiksi viime jääkauden jälkeen vesi peitti pääosan nykyisestä Suomesta. Maan kohoamisen seurauksena painaumakohtiin jäi vettä ja ajan vieriessä järvi toisensa jälkeen jäi erilleen. Niihin jäi myös kaloja, ja joet mahdollistivat niiden levittäytymisen uusiin järviin. Osasta järviä yhteys puuttuu, ja niiden kalakannat ovat siten ammoista perua.

Oman lukunsa muodostavat korkealla sijaitsevat vuoristojärvet, joilla ei enää ole vesiyhteyttä. Suuri osa niistä on hyvin vanhoja järviä, jotka ovat aikoinaan sijainneet alempana ja siirtyneet ylemmäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi Himalajalla järvet kaloineen siirtyvät korkeammalle edelleen, sillä vuoristo kasvaa muutaman sentin vuosivauhtia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varsin merkittävä kalojen siirtäjä on myös ihminen, joka on kuljettanut lukuisia kalalajeja järvestä ja jopa maanosasta toiseen.

Vastaajana Hannu Lehtonen,

kalataloustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2017

Sisältö jatkuu mainoksen alla