Tiaiset panevat paljon piiloon. Kuva: Shutterstock
Tiaiset panevat paljon piiloon. Kuva: Shutterstock

Varastoivilla linnuilla on tavallista isompi muistikeskus.

Hajallaan olevien kätköjen löytämiseen tarvitaan hyvä paikkamuisti. Paikkamuistin kannalta keskeinen on isojen aivojen sisäosissa sijaitseva muistikeskus, hippokampus. Siellä on paikkoihin, reitteihin ja ympäristön piirteisiin valikoivasti reagoivia hermosoluja. Hippokampus on varastoivilla lajeilla aivojen kokoon nähden suurempi kuin muilla.

Tyypillisiä piiloihin varastoivia lintuja ovat pähkinähakki, närhi, pähkinänakkeli, kuukkeli ja monet tiaiset. Varpuspöllö säilöö muonaa talviseen yöpymiskoloonsa, joten sillä hyvän paikkamuistin tarve on pienempi kuin esimerkiksi tiaisilla.

Amerikanhömötiaisella on havaittu, että hyisessä Alaskassa asustavat yksilöt varastoivat enemmän, löytävät varastonsa helpommin ja pärjäävät paikkamuistia vaativissa laboratoriokokeissa paremmin kuin eteläiset lajikumppanit. Lisäksi niiden hippokampus on kookkaampi kuin eteläisillä lajitovereilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Amerikanhakki kykenee muistamaan noin 10 000 kätköpaikkaa. Se saattaa varastoida jopa 33 000 männynsiementä 6 600 kätköön kilometrien päähän löytöpaikasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Senkään muisti ei ole erehtymätön, ja muistijäljet häipyvät pikkuhiljaa talvikuukausien aikana. Osa siemenistä jää löytymättä, mikä auttaa mäntyjen leviämistä.

Vastaajana Esa Hohtola,

eläinfysiologian emeritusprofessori, Oulun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2017

Sisältö jatkuu mainoksen alla