Tuplahampurilainen päivässä pitää makkarat kyljessä. Kuva: Getty Images
Tuplahampurilainen päivässä pitää makkarat kyljessä. Kuva: Getty Images

Useimmiten liika rasvakudos karttuu vuosien kuluessa.

Kysymystä voi pohtia, vaikka täsmällistä tieteeseen perustuvaa vastausta ei voi antaa.

Naisella on rasvakudosta enemmän kuin miehellä, joten naisen lantion seutu voi tuntua pehmeältä, vaikkei kyse olisi ylipainon aiheuttamista kylkimakkaroista.

Miten nopeasti nämä niin kutsutut jenkkakahvat sitten syntyvät?

Otan esimerkiksi henkilön, joka lihoo kymmenen kiloa ja jonka painoindeksi nousee normaalin rajalta 25:stä lukemaan 28–29.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi liikakilo vaatii noin 6 000 ylimääräistä kilokaloria. Jos sisään menee tuhat ylimääräistä kilokaloria päivässä, lisäkilon kertyminen vie melkein viikon. Tällä vauhdilla kymmenen kilogrammaa karttuisi parissa kuukaudessa, mutta lihominen tuo fysiologiaan muutoksia, jotka hidastavat painonnousua.

Tuhat kilokaloria tarkoittaa esimerkiksi ylimääräistä tuplahampurilaisateriaa, 180 gramman suklaalevyä tai runsasta pakettia Domino-keksejä.

Kukaan ei yleensä ahmi tällä tavoin joka päivä, vaan useimmiten kilot ja jenkkakahvat kertyvät hissukseen vuosien kuluessa.

Jos pääosa lihomisesta keskittyy jenkkakahvoihin, takapuoleen ja reisiin, siitä ei tarvitse olla huolissaan. Jos liika rasvakudos sijoittuu vatsaonteloon, ilmaantuu vähitellen diabetesta ja muita ikävyyksiä.

Vastaajana

Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 14/2018

Kyttääjä
Seuraa 
Viestejä1250

Söin juuri ravitsevan iltapalan. Iso kuppi kahvia, kaksi laskiaispullaa, neljä pakettia suklaarusinoita ja yksi pussi suolapähkinöitä. Päätin samalla, että jatkossa en enää syö epäterveellisesti. En onneksi syö lihaa, sillä olisin jo kuollut hampurilaisiin. Niistä tulee vakavempaa läskiä (sydäninfarkti, tms.).

Sisältö jatkuu mainoksen alla