Äänen vaimentaminen vastaäänellä on aktiivista meluntorjuntaa.

Perusajatus on päästä eroon melusta lähettämällä korvaan vastaääni eli samaa ääntä vastakkaisessa vaiheessa.

Ääniaalto muistuttaa pinta-aaltoa, joka syntyy vesilätäkköön putoavan kiven ympärille. Erona on vain se, että ääniaalto on paineen vaihtelua ilmassa (tai muussa väliaineessa) eikä veden korkeuden vaihtelua. Ääniaalto on sarja korkean ja matalan paineen alueita.

Vastaääni on äänen peilikuva, jonka tiheät paikat, aallonhuiput osuvat yhteen eäänen aallonpohjien kanssa. Näin se tavallaan täyttää ääniaallon: paine-erot katoavat, ja samalla häipyy melu. Toisin sanoen vastakkaisissa vaiheissa olevat aallot kumoavat toisensa.

Menetelmä on tunnettu 30-luvulta saakka, mutta vasta nykyiset tietokoneet ovat mahdollistaneet käytännön sovellukset. Vaimennettava melu pitää äänittää ja vastaääni ajoittaa oikein. Menetelmä sopii erityisen hyvin pitkille aallonpituuksille eli matalille äänille, sillä tällöin pienet ajoitusvirheet vaikuttavat vähiten lopputulokseen.Tämä on onnekas sattuma, sillä perinnäinen, eristämiseen perustuva äänen vaimennus tehoaa riittävän hyvin lyhyisiin ja keskipitkiin aaltoihin.

Aktiivinen meluntorjunta on tehokkaimmillaan, kun meteli koostuu muutamasta yksittäisestä taajuudesta, kuten tasaisesta moottorin hurinasta. Vastaääntä käytetään tätä nykyä erilaisten työkoneiden hyteissä sekä potkurikoneissa ja helikoptereissa, joissa vastaääni voi tulla kuulokkeista ohjaajan korvaan. Asuntojen monimutkaisen geometrian ja pianon korkeidenäänien takia naapurin soittotuntien vaientaminen ei onnistu vastaäänelläkään. Ohjeita vastaäänitekniikan kokeilemiseksi Internet-osoitteessa http://www.val.me.vt.edu (Active noise control).

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/1997

Vastaaja:


Waltteri Hongisto


tutkija


Turun aluetyöterveyslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla