Sydänlihas pumppaa verta supistumalla ja lepäämällä.

Sydämen lyöntitiheys eli syke ilmaistaan lyönteinä minuutissa. Mitä suurempi kehon rasitus, sitä korkeampi syke. Normaalikuntoisella ihmisellä sydämen syke vaihtelee lepotilassa 50:stä 80:een lyöntiin minuutissa, mutta huippu-urheilijoilla se on harjoittelun seurauksena tavallista matalampi. Esimerkiksi juoksijasuuruus Lasse Virenin leposyke oli aktiiviaikoina jopa alle 30 lyöntiä minuutissa.

Sykkeen pudotessa myös sydämen pumppaama verimäärä vähenee. Alle 20:n lyöntitiheys – tilanteen mukaan jo korkeampikin – aiheuttaa aivoverenkierron häiriöitä ja tajunnan menetyksen. Terveellä ihmisellä syke ei kuitenkaan yleensä laske näin alas.

Eräät sairaudet voivat vaurioittaa sydämen pumppausrytmiä säätelevää sinussolmuketta tai sen lähettämiä ärsykkeitä välittäviä johtoratoja, jolloin syke saattaa hidastua tai jopa katketa muutamiksi sekunneiksi. Vakavimmillaan seurauksena on täydellinen sydänpysähdys. Myös verenpainelääkkeet, kuten beeta- ja kalkkisalpaajat sekä sydänlääke digitalis, hidastavat sykettä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/1998

Vastaaja:


Hannu Näveri


Sisätautiopin dosentti


Helsingin yliopistollinen keskussairaala

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla