Sydänlihas pumppaa verta supistumalla ja lepäämällä.

Sydämen lyöntitiheys eli syke ilmaistaan lyönteinä minuutissa. Mitä suurempi kehon rasitus, sitä korkeampi syke. Normaalikuntoisella ihmisellä sydämen syke vaihtelee lepotilassa 50:stä 80:een lyöntiin minuutissa, mutta huippu-urheilijoilla se on harjoittelun seurauksena tavallista matalampi. Esimerkiksi juoksijasuuruus Lasse Virenin leposyke oli aktiiviaikoina jopa alle 30 lyöntiä minuutissa.

Sykkeen pudotessa myös sydämen pumppaama verimäärä vähenee. Alle 20:n lyöntitiheys – tilanteen mukaan jo korkeampikin – aiheuttaa aivoverenkierron häiriöitä ja tajunnan menetyksen. Terveellä ihmisellä syke ei kuitenkaan yleensä laske näin alas.

Eräät sairaudet voivat vaurioittaa sydämen pumppausrytmiä säätelevää sinussolmuketta tai sen lähettämiä ärsykkeitä välittäviä johtoratoja, jolloin syke saattaa hidastua tai jopa katketa muutamiksi sekunneiksi. Vakavimmillaan seurauksena on täydellinen sydänpysähdys. Myös verenpainelääkkeet, kuten beeta- ja kalkkisalpaajat sekä sydänlääke digitalis, hidastavat sykettä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/1998

Vastaaja:


Hannu Näveri


Sisätautiopin dosentti


Helsingin yliopistollinen keskussairaala

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2492
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti