Astronautti peseytyy joko muusta aluksesta eristetyssä suihkukaapissa tai käyttämällä kosteita pyyhkeitä ja erikoisvalmisteisia pesuaineita, joita ei tarvitse huuhtoa pois.

Vain hampaiden harjaus sujuu tuttuun tyyliin. Astronautit saavat jopa valita mukaansa suosikkihammastahnansa.

Avaruudessa peseytymistä vaikeuttavat vesipula ja painottomuus. Vettä on vähän, koska sen kuljettaminen avaruuteen on kallista. Aluksilla on tietysti myös rajalliset vesitankit. Niiden vesitalous perustuukin kierrättämiseen. Esimerkiksi Kansainvälisellä avaruusasemalla vieraile-vien astronauttien on tultava toimeen vuorokausi noin viidellä vesilitralla. Maan kamaralla jo yksi suihkussa käynti kuluttaa kymmenen kertaa niin paljon. Painottomuuden takia vesi, irronneet hiukset, ihon palaset ja lika leijuvat vapaasti aluksessa. Siksi peseytyminen on suunniteltava huolella.

Astronauttien umpinaisessa suihkukaapissa vesi suihkuaa suurella paineella joka puolelta. Painottomuuden takia valtoimenaan vellovat vesipisarat voisivat hukuttaa astronautin. Siksi kaapin ¬Ēyl√§osassa¬Ē on puhallinj√§rjestelm√§ ja lattialla imusysteemi. Niiden avulla vesi poistuu suoraan kierr√§tysj√§rjestelm√§√§n. Silti suihkua ottaville astronauteille suositellaan nen√§klipsin k√§ytt√∂√§.

Kuivaamisenkin on tapahduttava suihkukaapissa. Astronautit käyttävät tuttuun tapaan pyyheliinaa, vaikka kaapin puhalluskin kuivattaa tehokkaasti. Myös parranajo ja muu hygienia hoidetaan tiiviissä suihkukaapissa, joka puhdistaa itse itsensä käytön jälkeen.

Pitk√§ll√§ lennolla, esimerkiksi Mars-matkalla, astronauttien on tultava toimeen vuorokausi noin 1,5 litralla pesuvett√§ ¬Ė m√§√§r√§ll√§, jonka me k√§yt√§mme yhdess√§ k√§sienpesussa.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2006

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Joni Virtanen


tähtitieteen maisteri ja jatko-opiskelija


Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla