Avaruudessa ja muissa äärimmäisissä oloissa on tärkeää, että ruoka on kevyttä, mahtuu pieneen tilaan ja säilyy pitkään.

Siksi avaruuslentäjien ja sotilaiden ruoat pakkaskuivataan.

Tarkoitukseen käytetään pilkottuja raaka-aineita tai valmiita ruokia, jotka jäädytetään ja kuivataan miedolla lämmöllä tyhjiössä. Vesi poistuu jäädytetystä materiaalista tehokkaasti ja muuttuu suoraan höyryksi.

Kutistuminen on vähäistä, samoin lämmön aiheuttamat vauriot. Ruoasta tulee huokoista ja helposti kostuvaa. Pakkaskuivattu tuote palautuu nopeasti ja täydellisemmin ennalleen kuin ilmakuivattu. Se on myös rakenteeltaan, aromeiltaan ja väriltään paremman laatuista.

Pakkaskuivaus on valitettavasti kallista ja tuotteet vaativat erikoispakkauksen, sillä ne hapettuvat ja kostuvat herkästi.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/2000

Vastaaja:


Raija Ahvenainen


tutkija


VTT Biotekniikka

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla