Kuva: Nasa, Esa
Kuva: Nasa, Esa

Pääasiassa tähtien avulla.

Planeettainvälisessä avaruudessa lentävät luotaimet suunnistavat tähtien avulla. Niissä on erityisiä tähti­etsimiä, jotka kuvaavat avaruutta. Luotaimen tietokoneet pystyvät usein omin nokin löytämään kuvista kirkkaimmat tähdet ja laskemaan niistä luotaimen asennon ja sijainnin.

Tähdistä kirkkain on Aurinko, ja sen löytämiseen on oma laitteensa. Jos luotaimeen tulee vika tai se joutuu outoon tilanteeseen, se etsii ensimmäisenä Auringon ja kääntyy sen suhteen sopivaan asentoon, jotta aurinkopaneelit saavat virtaa ja antennit osoittavat Maahan.

Luotaimessa on myös kiihtyvyysmittarit, jotka kertovat, miten liikerata muuttuu. Tämän perusteella tietokone voi edelleen laskea luotaimen asentoa ja sijaintia. Planeettoja kiertävät luotaimet käyttävät navigoinnissa myös planeettansa horisonttia.

Näillä tiedoilla luotain pysyy jo hyvin kurssissaan, mutta tarvittaessa lentoradan tarkkuutta voi kasvattaa maanpäällisin menetelmin. Kun luotaimen radiosignaalia otetaan vastaan useilla kaukana toisistaan olevilla radioantenneilla, voidaan signaalin aallonpituuden vaihtelusta laskea luotaimen sijainti alle metrin tarkkuudella.

Vastaajana Jari Mäkinen, avaruus- ja tiedetoimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2014

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Liittynyt1.1.2010

Miten avaruusluotain suunnistaa?

Tähtisensorit ja gyrot ovat ihan käteviä asennonsäädössä, mutta varsinaisen paikan ja nopeuden määrittämisen kannalta toivottaman epätarkkoja. Jo Apollo kuulennoilla käytettiin two way rangingiä varamenetelmänä ja Voyagereissa pääasiallisena mittausmenetelmänä. Kyse on periaatteessa tutkaetäisyysmittauksessa, jossa mitataan lähetetyn pulssin ja vastaanotetun pulssin aikaero ja lasketaan siitä etäisyys (valon nopeus tunnetaan). Valitettavasti tutkayhtälön mukaan heijastunut vastaanotettu teho on...
Lue kommentti
Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018