Flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttaa yli 200 erilaista virusta.

Ne leviävät joko käsien tai ilman välityksellä. Mitä voimakkaammin flunssapotilas oireilee ja mitä pidempään hänen kanssaan on tekemisissä, sitä todennäköisempi on tartunta.

Kun taudinkantaja niistää, hänen käteensä tarttuu nenän eritteitä, kuten limaa, limakalvojen soluja, tulehdussoluja ja viruksia. Tartuntavaara on suuri, jos kättelet ihmistä, joka on juuri niistänyt tai aivastanut, ja kaivat sen jälkeen nenääsi eli siirrät kaverin virukset omalle limakalvollesi.

Myös epäsuora tartunta on mahdollinen. Viruksen voi saada bussin katosta roikkuvasta lenkistä tai tangosta, jota flunssapotilas on juuri koskettanut. Virukset kuivuvat kuitenkin helposti ja tarvitsevat nopeasti siirron uudelle limakalvolle jatkaakseen elämäänsä. Jos lenkkiä tai tankoa ei kosketa tuoreeltaan, vaara ei ole kovin suuri.

Ilmatartunta on sitä todennäköisempi, mitä lähempänä ja mitä enemmän ihmiset aivastelevat ja yskivät. Myös altistusaika ratkaisee. Riski on pieni, jos olet bussissa vain lyhyen aikaa. Täpötäysi ja ikkunat huurussa oleva ruuhkabussi luo oivalliset olot aerosolitartunnalle.

Flunssan saa silti helpommin muualta kuin bussista. Esimerkiksi tarhassa päivänsä viettävän lapsen on vaikea väistää tartuntaa. Hyvä flunssan levittäjä on nalle, jota lapset vuorotellen halivat. Flunssainen lapsi kotona lieneekin varmempi tartuttaja kuin satunnainen reissu ruuhkabussissa.

Miten sitten estää tartuntaa? Ei kannata kaivella nenää ja kannattaa pestä kädet. Enempää tuskin voi tehdä. Bussissa voi yrittää vältellä yskijöitä, mutta se on vaikeaa ja aiheuttaa helposti ihmissuhdeongelmia.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 8/2000

Vastaaja:


Pentti Huovinen


ylilääkäri


Kansanterveyslaitoksen mikrobilääkelaboratorio

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2496
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti