Flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttaa yli 200 erilaista virusta.

Ne leviävät joko käsien tai ilman välityksellä. Mitä voimakkaammin flunssapotilas oireilee ja mitä pidempään hänen kanssaan on tekemisissä, sitä todennäköisempi on tartunta.

Kun taudinkantaja niistää, hänen käteensä tarttuu nenän eritteitä, kuten limaa, limakalvojen soluja, tulehdussoluja ja viruksia. Tartuntavaara on suuri, jos kättelet ihmistä, joka on juuri niistänyt tai aivastanut, ja kaivat sen jälkeen nenääsi eli siirrät kaverin virukset omalle limakalvollesi.

Myös epäsuora tartunta on mahdollinen. Viruksen voi saada bussin katosta roikkuvasta lenkistä tai tangosta, jota flunssapotilas on juuri koskettanut. Virukset kuivuvat kuitenkin helposti ja tarvitsevat nopeasti siirron uudelle limakalvolle jatkaakseen elämäänsä. Jos lenkkiä tai tankoa ei kosketa tuoreeltaan, vaara ei ole kovin suuri.

Ilmatartunta on sitä todennäköisempi, mitä lähempänä ja mitä enemmän ihmiset aivastelevat ja yskivät. Myös altistusaika ratkaisee. Riski on pieni, jos olet bussissa vain lyhyen aikaa. Täpötäysi ja ikkunat huurussa oleva ruuhkabussi luo oivalliset olot aerosolitartunnalle.

Flunssan saa silti helpommin muualta kuin bussista. Esimerkiksi tarhassa päivänsä viettävän lapsen on vaikea väistää tartuntaa. Hyvä flunssan levittäjä on nalle, jota lapset vuorotellen halivat. Flunssainen lapsi kotona lieneekin varmempi tartuttaja kuin satunnainen reissu ruuhkabussissa.

Miten sitten estää tartuntaa? Ei kannata kaivella nenää ja kannattaa pestä kädet. Enempää tuskin voi tehdä. Bussissa voi yrittää vältellä yskijöitä, mutta se on vaikeaa ja aiheuttaa helposti ihmissuhdeongelmia.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 8/2000

Vastaaja:


Pentti Huovinen


ylilääkäri


Kansanterveyslaitoksen mikrobilääkelaboratorio

Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017