Flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttaa yli 200 erilaista virusta.

Ne leviävät joko käsien tai ilman välityksellä. Mitä voimakkaammin flunssapotilas oireilee ja mitä pidempään hänen kanssaan on tekemisissä, sitä todennäköisempi on tartunta.

Kun taudinkantaja niistää, hänen käteensä tarttuu nenän eritteitä, kuten limaa, limakalvojen soluja, tulehdussoluja ja viruksia. Tartuntavaara on suuri, jos kättelet ihmistä, joka on juuri niistänyt tai aivastanut, ja kaivat sen jälkeen nenääsi eli siirrät kaverin virukset omalle limakalvollesi.

Myös epäsuora tartunta on mahdollinen. Viruksen voi saada bussin katosta roikkuvasta lenkistä tai tangosta, jota flunssapotilas on juuri koskettanut. Virukset kuivuvat kuitenkin helposti ja tarvitsevat nopeasti siirron uudelle limakalvolle jatkaakseen elämäänsä. Jos lenkkiä tai tankoa ei kosketa tuoreeltaan, vaara ei ole kovin suuri.

Ilmatartunta on sitä todennäköisempi, mitä lähempänä ja mitä enemmän ihmiset aivastelevat ja yskivät. Myös altistusaika ratkaisee. Riski on pieni, jos olet bussissa vain lyhyen aikaa. Täpötäysi ja ikkunat huurussa oleva ruuhkabussi luo oivalliset olot aerosolitartunnalle.

Flunssan saa silti helpommin muualta kuin bussista. Esimerkiksi tarhassa päivänsä viettävän lapsen on vaikea väistää tartuntaa. Hyvä flunssan levittäjä on nalle, jota lapset vuorotellen halivat. Flunssainen lapsi kotona lieneekin varmempi tartuttaja kuin satunnainen reissu ruuhkabussissa.

Miten sitten estää tartuntaa? Ei kannata kaivella nenää ja kannattaa pestä kädet. Enempää tuskin voi tehdä. Bussissa voi yrittää vältellä yskijöitä, mutta se on vaikeaa ja aiheuttaa helposti ihmissuhdeongelmia.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 8/2000

Vastaaja:


Pentti Huovinen


ylilääkäri


Kansanterveyslaitoksen mikrobilääkelaboratorio

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla