Hetuloita kutsutaan joskus valaanluuksi, mutta itse asiassa ne ovat keratiinia eli sarveisainetta – samaa ainetta kuin muiden nisäkkäiden karvat, kynnet ja sarvet.

Hetulavalaiden kantamuodot luopuivat hampaistaan ja saivat kitalakensa limakalvoon ihon tapaan toimivia alueita, joissa kasvaa eräänlaisia suuria, litteitä harjaksia: hetuloita. Ne ovat oivallisia ritilöitä, joilla valas voi suodattaa vedestä pieniä eläimiä.

Valaat kehittyivät maanisäkkäistä dinosaurusten sukupuuton jälkeen. Myös joutsenliskot ja muut suuret merimatelijat olivat kuolleet, joten suurille meriselkärankaisille oli tilaa. Valaiden evoluution vaiheista on löydetty melko kattava fossiilisarja aina niiden nelijalkaisista esimuodoista lähtien. Alkuvalaat olivat hampaallisia, mutta vähitellen kehittyi myös hetulavalaita. Ne ovat päätelty hetulallisiksi nimenomaan hampaiden puutteesta; itse hetulat eivät ole säilyneet fossiileina, koska ne ovat pehmeää kudosta.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1997

Vastaaja:


Mikael fortelius


ekologisen paleontologian professori


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2512
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti