Timantti on koostumukseltaan puhdasta hiiltä.

Luonnontimantit ovat syntyneet syvällä maankuoressa korkeassa paineessa ja lämpötilassa satojen miljoonien vuosien aikana. Lähemmäs maanpintaa ne ovat nousseet tietynlaisten vulkaanisten purkausten yhteydessä. "Kimberliittipiippuja", joita pitkin timantit ovat päässeet ylöspäin, on löydetty esimerkiksi Itä-Suomen kallioperästä.

Teollisuuden nykyisin käyttämistä timanteista suurin osa on keinotekoisia. Synteettisiä timantteja valmistetaan vuosittain yli 100 tonnia, luonnontimantteja louhitaan vain runsaat 25 tonnia.

Timanttien keinotekoinen valmistus kehitettiin 1950-luvulla. Se vaatii samoja oloja, joissa timantit luonnossakin syntyvät, eli korkeaa painetta (5–20 GPa eli 500–2000 kbar) ja lämpötilaa (1 000–2 000 celsiusastetta).

Vaikeutena oli löytää sopivat paineentuottomenetelmät sekä puristustyökaluihin painetta ja kuumuutta kestävät materiaalit. On kehitetty erimallisia ja -kokoisia muotteja ja alasimia, joilla kuumapuristus tehdään.

Timanttien tärkeitä käyttökohteita ovat leikkaustyökalut, ja siksi on opeteltu myös valmistamaan timantin kaltaisia pinnoitteita kaasusta suoraan työkalujen päälle. Nämä kaasufaasitekniikat eivät vaadi korkeaa painetta. Tuote on hyvin pienikiteistä tai järjestymätöntä eli amorfista ja sisältää usein huomattavia määriä vetyä. 

Vastaaja:


Markku Leskelä


epäorgaanisen kemian professori


Helsingin yliopisto

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Miten hiilestä saa timantin?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_CB74Y_p1G8 Make Real Diamonds from Peanut Butter http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=3yamzOeNDAA Grow Your Own Diamonds! - Bang Goes The Theory - BBC Paineeton liekkikerrostusmanetelmä.
Lue kommentti

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro