Suolaa käytetään useimmissa elintarvikkeissa niin vähän, ettei sillä ole merkitystä säilyvyyden kannalta.

Esimerkiksi etikkasäilykkeissä suola on vain mauste. Suurina pitoisuuksina suola säilöö, koska se sitoo tehokkaasti vettä: olot muuttuvat liian kuiviksi bakteerien kasvaa.

Veden sitojana ruokasuola eli natriumkloridi on jonkin verran tehokkaampi kuin ihmisen terveydelle paremmat mineraalisuolat, jotka sisältävät natriumkloridin ohella kaliumkloridia ja magnesiumsuoloja, mutta ero ei ole suuri. Mikrobeja ruokasuolan natrium ei vahingoita sen tehokkaammin kuin magnesium tai kalium.

Nykyisin on monia suolausta terveellisempiä säilöntätapoja. On otettava huomioon, että mineraalisuolassakin on terveydelle haitallista natriumia, vaikkakin vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa. Säilövinä pitoisuuksina terveyshyötyä ei välttämättä enää ole. Hyvin suurina pitoisuuksina mineraalisuolat saattavat lisäksi maistua kitkeriltä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1997

Vastaaja:


Marita Ruusunen, Sari Rahkonen


tutkija, mikrobiologi


Helsingin yliopiston elintarviketeknologian laitos

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900
jussipussi
On otettava huomioon, että mineraalisuolassakin on terveydelle haitallista natriumia

 

Tutkijoiden kirjoittamana outo lause mielestäni. Jos Sari tai Marita lukee tätä voisitteko hieman valaista tuota lausetta tarkemmin.

Mielenkiintoinen ajatus, että mineraalisuolassakin on natriumia. Tiettävästi Saksassa on ziljoonia tonneja sellaista mineraalisuolaa maan alla, joka on pääasiasiassa natriumkloridia. Taitaa tuollaista pääasiassa natriumkloridista muodostunutta mineraalisuolaa löytyä Amerikoistakin.

 

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla