Suolaa käytetään useimmissa elintarvikkeissa niin vähän, ettei sillä ole merkitystä säilyvyyden kannalta.

Esimerkiksi etikkasäilykkeissä suola on vain mauste. Suurina pitoisuuksina suola säilöö, koska se sitoo tehokkaasti vettä: olot muuttuvat liian kuiviksi bakteerien kasvaa.

Veden sitojana ruokasuola eli natriumkloridi on jonkin verran tehokkaampi kuin ihmisen terveydelle paremmat mineraalisuolat, jotka sisältävät natriumkloridin ohella kaliumkloridia ja magnesiumsuoloja, mutta ero ei ole suuri. Mikrobeja ruokasuolan natrium ei vahingoita sen tehokkaammin kuin magnesium tai kalium.

Nykyisin on monia suolausta terveellisempiä säilöntätapoja. On otettava huomioon, että mineraalisuolassakin on terveydelle haitallista natriumia, vaikkakin vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa. Säilövinä pitoisuuksina terveyshyötyä ei välttämättä enää ole. Hyvin suurina pitoisuuksina mineraalisuolat saattavat lisäksi maistua kitkeriltä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1997

Vastaaja:


Marita Ruusunen, Sari Rahkonen


tutkija, mikrobiologi


Helsingin yliopiston elintarviketeknologian laitos

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14006
Liittynyt16.3.2005

Miten hyvin mineraalisuolat säilövät?

jussipussi 15.03.2014 klo 19:07 On otettava huomioon, että mineraalisuolassakin on terveydelle haitallista natriumia Tutkijoiden kirjoittamana outo lause mielestäni. Jos Sari tai Marita lukee tätä voisitteko hieman valaista tuota lausetta tarkemmin. Mielenkiintoinen ajatus, että mineraalisuolassakin on natriumia. Tiettävästi Saksassa on ziljoonia tonneja sellaista mineraalisuolaa maan alla, joka on pääasiasiassa natriumkloridia. Taitaa tuollaista pääasiassa natriumkloridista muodostunutta...
Lue kommentti

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti