Ensimmäinen keino on panna vaate pakastimeen tai kovettaa tahra jääpalalla ja raapia jäätyneestä tahrasta irti kaikki, mikä lähtee.

Suurin osa purukumitahrasta on usein fyysistä massaa, jonka saa raapimalla pois.

Jos vaatteessa on raapimisen jälkeenkin tahra, sen poistamista voi yrittää liuottimilla. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi apteekista saatava perkloorietyleeni eli tetrakloorietyleeni (PER). Hankaa tahraa varovasti liuottimeen kastetulla rievulla tai paperipyyhkeellä ulkoreunasta sisäänpäin siten, että kostuneen alueen ulkoreuna jää mahdollisimman epämääräiseksi. Anna liuottimen haihtua tekstiilistä. Jos käsittelystä kuitenkin jää valkea rengas, sirottele sen päälle perunajauhoa ja silitä varovasti paperipyyhkeen läpi. Jos toimenpiteet eivät auta, kemiallinen pesu pesulassa tuo yleensä toivotun tuloksen.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2002

Vastaaja:


Eino Ahonen


erikoistutkija


VTT Prosessit, Materiaalitekniikka

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti