Tätä nykyä puhdasta rypsiöljyä voidaan käyttää sähkö- ja kaukolämpövoimaloiden dieselmoottoreissa.

Autojen ja muiden kulkuvälineiden dieselmoottoreita varten rypsiöljy on jalostettava rypsiöljymetyyliesteriksi.
Kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan Suomessa oli 1990-luvun lopulla noin 100 000 hehtaaria kesantoa, joka olisi mahdollista ottaa rypsinviljelyyn. Tältä alalta saataisiin arviolta 60 000–70 000 tonnia rypsiöljymetyyliesteriä, mikä kattaisi vajaat viisi prosenttia maamme nykyisestä dieselöljynkulutuksesta.

Dieselöljyn kokonaiskulutus on 1,8 miljoonaa dieselöljytonnia. Sen tyydyttämiseksi rypsipeltoa tarvittaisiin 3 miljoonaa hehtaaria. Tämä on täysin mahdotonta, koska Suomessa on peltoalaa vain noin 2,2 miljoonaa hehtaaria.

Suomalaisissa dieselmoottoreissa rypsiöljyä ei käytetä kalliin hinnan vuoksi. Saksassa, jossa rypsiöljyä tuetaan verohelpotuksin, käyttö on yleisempää, ja sadoilla huoltoasemilla voi tankata rypsiöjymetyyliesteriä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2003

Vastaaja:


Kai Sipilä


professori


VTT Energia

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Liittynyt1.2.2010

Miten isoilta rypsiviljelmiltä saataisiin öljyt Suomen dieselmoottoreihin?

Kosh 05.05.2014 klo 13:00 Pacanus Rusticanus 05.05.2014 klo 08:08 2007 tuo oli firman pöydällä ja päädyttiin 20% peltopinta-alaan öljykasveja karkeasti arvioiden, jotta ruuan alkutuotanto ja kuljetus tehtaan portille pyörisi sillä. Tuo sillä edellytyksellä, että sähköä on normaalisti saatavilla prosessointiin. Esimerkissä käytettiin perinteistä viljelyä ja suoraa kasviöljyn moottori- ja energiakäyttöä lisälaittein, ilman esteröintiä. 20% on ideaalinen suhdeluku rypsinviljelylle, koska esim...
Lue kommentti

- Ubi bene, ibi patria -

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5000
Liittynyt21.6.2009

Miten isoilta rypsiviljelmiltä saataisiin öljyt Suomen dieselmoottoreihin?

jkeskir 05.05.2014 klo 16:48 Rypsiöljyn esteröinti kannattaa jos siemenet saa omalta tilalta ja puristusjätteet käytettyä valkuaisrehuna. Suurin syy miksi esteröityjen kasvirasvojen tuotanto polttoainekäyttöön ei kannata on verotus . Tämä on totta. Tanskassa ajelevat kuulemma myös esteröimättömällä rypsiöljyllä. Luulen, että onnistuisi Suomessakin jos on polttoainetankin lämmitys (viileämpinä aikoina) ja hieman perinteisempää tekniikkaa käyttävä dsl-moottori. Pienentää kustannuksia ja työmäärää...
Lue kommentti

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti