Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Glykolineste sitoo vettä ja estää sitä jäätymästä.

Jos ei sada mutta siivillä tai vakaimilla on lunta, huurretta tai jäätä, voidaan tehdä samalla kertaa jään poisto ja esto nesteseoksella, joka tuottaa tarvittavan suoja-ajan jäätymistä vastaan. Käytettävä aine on veden ja tyypin 1 glykolin seos. Tällaisessa yksivaiheisessa käsittelyssä seoksen lämpötilan pitää olla vähintään 60 astetta ja jäätymispisteen vähintään 10 astetta alhaisempi kuin ulkoilman lämpötila.

Jos sataa, suoritetaan jäänpoisto aina kaksivaiheisena. Ensin lumi, jää tai sohjo poistetaan kuumalla veden ja tyypin 1 nesteen seoksella. Toinen eli estovaihe tehdään paksunnetulla nesteellä, koska veden ja tyypin 1 nesteen suoja-aika on lumisateella vain muutamia minuutteja.

Paksunnettuja nesteitä ovat tyypin 2, 3 ja 4 nesteet. Suomessa käytetään vain tyypin 4 nestettä sen pidemmän suoja-ajan vuoksi. Paksunnettua nestettä ei lämmitetä, koska sen antama suoja-aika perustuu glykolin alhaiseen jäätymispisteeseen ja sen kykyyn sitoa itseensä tietty määrä vettä jäätymättä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jäänpoistoa voidaan nopeuttaa ja tarvittavan nesteen määrää vähentää suorittamalla esikäsittely, jossa lumikuormaa vähennetään aluksi esimerkiksi puhaltamalla, harjaamalla tai pelkällä kuumalla vedellä ruiskuttamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Pekka Lappi, palvelupäällikkö, Finnair.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla