Otollisia oloja järjestävät Langmuirin virtaukset. Kuva: Mmelugin / Wikimedia Commons
Otollisia oloja järjestävät Langmuirin virtaukset. Kuva: Mmelugin / Wikimedia Commons

Meren tai järven pinnassa on yleensä epäpuhtauksia, jotka synnyttävät ohuen kalvon, pintafilmin.

Aiheuttajista tunnetuin on öljy, mutta myös ilmasta laskeutuvat ja biologisen toiminnan tuottamat ainekset muodostavat kerroksen.

Pintafilmi vaimentaa aallokkoa, kuten sanonta ”öljyä laineille” kertoo. Jos tuulen nopeus on esimerkiksi alle seitsemän metriä sekunnissa, pintafilmi voi vaimentaa alle metrin pituiset aallot.

Pintafilmi ei kuitenkaan aina leviä tasaisesti veden pintaan vaan esiintyy erikokoisina laikkuina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tyyniä kaistaleita aiheuttavat tietyntyyppiset virtaukset, joita kutsutaan Langmuirin virtauksiksi. Ne kasaavat pinnan aineksia pitkänomaisiksi ja vahvoiksi kaistaleiksi, joita toisinaan sanotaan Väinämöisen veneenjäljiksi. Tällaiset pintafilmikaistaleet voivat ajelehtia pitkin veden pintaa, kunnes ne lopulta rantautuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Heidi Pettersson,
erikoistutkija, Ilmatieteen laitos, Merentutkimuksen yksikkö.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2011

salai
Seuraa 
Viestejä8238

Langmuirin virtaus, nimetty Irving Langmuirin mukaan, joka sai Nobelin kemianpalkinnon 1932 tutkimuksistaan pintakemian alalta. 

Kommentoi myöhemmin myös erään hyönteistieteilijän väitettä, että Deer botfly (Suomessa elää sukulainen poron nenäsaivartaja) on nopein hyönteinen - tai elävä olento ylipäänsä - 800 mailia/h vauhdillaan. Nopeus ylittää äänennopeuden ja oli väite kai semmoisenaan hyväksytty vuosikausiksi ainakin Guinnesin ennätyskirjaan ja New York Timesiin. Jälkimmäinen ei ilmeisesti ole vieläkään kumonnut tärkeää tiedeuutistaan vuodelta 1937:

PLANE DESIGNERS SEE 800-MILE-AN-HOUR FLY - Cephenemyia, Fastest Living Creature, Is Shown at the University of Rochester Musuem - Article - NYTimes.com

Ilmeisesti kesätoimittajia on muuallakin kuin suomalaisissa lehdissä, koska päiväys June 12, 1937.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Joskus telkkarissa oli tieteiskuva, jossa joku huljutti järvessä verropussissa silakoita. Tuosta syntyi siisti ainakin kilometrin pituinen vana, joka oli aivan tyyni. Silakat olivat tietysti kuolleita, eikä niitä elokuvaa tehtäessä mitenkään rääkätty tai käytetty hyväksi.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla