Kukaan ei tiedä, milloin ja miten jodlaus alkoi.

Ihminen on alituinen kokeilija, ja äänellä leikittely on synnyttänyt jodlauksen monta kertaa ja monessa paikassa jo esihistoriallisena aikana.

Suomalaisille jodlaus on tuttu muun muassa Yhdysvaltain populaarimusiikista, Tarzanin tunnushuudosta ja Alpeilta, mistä myös sana Jodeln on peräisin. Suomennettuna jodlaus tarkoittaa jollottelua. Alpeilla – kuten karjamajoilla Skandinavian vuoristoissa – jodlausta lienee käytetty siksi, että se siirtää ääniviestejä tehokkaammin kuin pelkkä laulu tai huuto. Toisin kuin huuto se liittyy myös myönteisesti sosiaalisiin suhteisiin, koska se on aina kutsu eikä käsky vetäytyä taaemmaksi.

Jodlauksen ytimen muodostaa falsettiääni, jonka syntytavasta on kaksi selitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisen mukaan ääni syntyy kuin vihellys. Kun viheltää, huulet ovat supussa ja ilma virtaa keuhkoista huulten liikkumatta. Ääni syntyy siitä, että ilmamolekyylit törmäävät huuliin ja alkavat värähdellä säännöllisesti. Jodlatessa taas äänihuulet ovat supussa kuin huulet, eikä keuhkoista virtaava ilma saa niitä värähtelemään vaan alkaa itse värähdellä siirtyessään suuhun. Sävelkorkeutta jodlaaja muuttaa säätelemällä ilman tilavuutta lähinnä kielen avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisen otaksuman mukaan äänihuulet kyllä värähtelevät, mutta vain reunoiltaan. Tällöin ne ikään kuin hipaisevat toisiaan, ja tämä saattaa ilman nopeaan liikkeeseen, jonka kuulija kokee korkeana sävelenä. Lopullista varmuutta syntytavasta ei tietääkseni ole, mutta jälkimmäistä käsitystä tukee se, että jodlatessa perussävel kertautuu ääneksinä, itsensä monikertoina, mitä viheltäessä ei tapahdu.

Usein kysytään myös, ovatko jodlaus ja saamelaisten joiku samaa lauluperinnettä. Eivät ole.

Vastaaja:


Timo Leisiö


etnomusikologian professori


Tampereen yliopisto

syytinki
Seuraa 
Viestejä9932
o_turunen

Kuka keksi hammaspyörän?
No tietysti sveitsiläinen.

Kuka keksi jodlauksen?
No tietysti sama sveitsiläinen, kun munat jäivät hammaspyörien väliin.

Tuolla jonkinlaista protojodlaamista:
http://www.youtube.com/watch?v=StSYsbqj_so

Olen kyllä antanut kertoa itselleni toisen tiedon.

Sveitsihän on vuoristoa ja ylhäällä on kylmä.

Yks Hans oli eksynyt nahkashortseissaan turhan ylös ja munat veti jäähän.

Sitähän ei heti huomaa, mutta sitten huomaa kun alkavat sulaa.

Siitähän se jodlaus.

Jodlaavatkohan sveitsittäret. En muista??? Jos jodlaavat, syy voi olla noissa vilpoisissa nahkapöksyissä. Vähemmästäkin alkaa jodlata kuin jääkylmästä klöntistä jalkojen välissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla