Kukaan ei tiedä, milloin ja miten jodlaus alkoi.

Ihminen on alituinen kokeilija, ja äänellä leikittely on synnyttänyt jodlauksen monta kertaa ja monessa paikassa jo esihistoriallisena aikana.

Suomalaisille jodlaus on tuttu muun muassa Yhdysvaltain populaarimusiikista, Tarzanin tunnushuudosta ja Alpeilta, mistä myös sana Jodeln on peräisin. Suomennettuna jodlaus tarkoittaa jollottelua. Alpeilla – kuten karjamajoilla Skandinavian vuoristoissa – jodlausta lienee käytetty siksi, että se siirtää ääniviestejä tehokkaammin kuin pelkkä laulu tai huuto. Toisin kuin huuto se liittyy myös myönteisesti sosiaalisiin suhteisiin, koska se on aina kutsu eikä käsky vetäytyä taaemmaksi.

Jodlauksen ytimen muodostaa falsettiääni, jonka syntytavasta on kaksi selitystä.

Toisen mukaan ääni syntyy kuin vihellys. Kun viheltää, huulet ovat supussa ja ilma virtaa keuhkoista huulten liikkumatta. Ääni syntyy siitä, että ilmamolekyylit törmäävät huuliin ja alkavat värähdellä säännöllisesti. Jodlatessa taas äänihuulet ovat supussa kuin huulet, eikä keuhkoista virtaava ilma saa niitä värähtelemään vaan alkaa itse värähdellä siirtyessään suuhun. Sävelkorkeutta jodlaaja muuttaa säätelemällä ilman tilavuutta lähinnä kielen avulla.

Toisen otaksuman mukaan äänihuulet kyllä värähtelevät, mutta vain reunoiltaan. Tällöin ne ikään kuin hipaisevat toisiaan, ja tämä saattaa ilman nopeaan liikkeeseen, jonka kuulija kokee korkeana sävelenä. Lopullista varmuutta syntytavasta ei tietääkseni ole, mutta jälkimmäistä käsitystä tukee se, että jodlatessa perussävel kertautuu ääneksinä, itsensä monikertoina, mitä viheltäessä ei tapahdu.

Usein kysytään myös, ovatko jodlaus ja saamelaisten joiku samaa lauluperinnettä. Eivät ole.

Vastaaja:


Timo Leisiö


etnomusikologian professori


Tampereen yliopisto

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

Miten jodlaus syntyi?

o_turunen 16.06.2014 klo 20:02 Kuka keksi hammaspyörän? No tietysti sveitsiläinen. Kuka keksi jodlauksen? No tietysti sama sveitsiläinen, kun munat jäivät hammaspyörien väliin. Tuolla jonkinlaista protojodlaamista: http://www.youtube.com/watch?v=StSYsbqj_so Olen kyllä antanut kertoa itselleni toisen tiedon. Sveitsihän on vuoristoa ja ylhäällä on kylmä. Yks Hans oli eksynyt nahkashortseissaan turhan ylös ja munat veti jäähän. Sitähän ei heti huomaa, mutta sitten huomaa kun alkavat sulaa...
Lue kommentti
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14034
Liittynyt16.3.2005

Miten jodlaus syntyi?

Kuka keksi hammaspyörän? No tietysti sveitsiläinen. Kuka keksi jodlauksen? No tietysti sama sveitsiläinen, kun munat jäivät hammaspyörien väliin. Tuolla jonkinlaista protojodlaamista: http://www.youtube.com/watch?v=StSYsbqj_so
Lue kommentti

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti