Lyhyt vastaus on, että me kaikki kuolisimme äkkiä ja ikävällä tavalla.Pyörivä maapallo on kuin suuri vauhtipyörä. Sen pyörimisenergia on noin 2 x 10 potenssiin 29 joulea. Saman verran energiaa on esimerkiksi viidessä biljoonassa (10 potenssiin 12) sadan megatonnin ydinpommissa, sadoissa miljardeissa Sumatran maanjäristyksissä, tai miljoonassa sellaisessa meteoriitissa, jonka törmäys tappoi aikanaan dinosaurukset.

Jos maapallon kiertoliike muuttaisi suuntaansa päinvastaiseksi, maapallon täytyisi ensiksi tietysti lakata pyörimästä, jolloin kaikki pyörimisenergia vapautuisi. Se riittäisi sulattamaan hetkessä planeettamme kuoren tuhannen kilometrin syvyydeltä.

Pienemmät ja hitaammat muutokset ovat tietysti mahdollisia. Itse asiassa maapallon pyöriminen hidastuu vähitellen, ja myös pyörimisakselin suunta vaihtuu. Nämä muutokset ovat kuitenkin niin pieniä, että ne voidaan havaita vain hyvin tarkoilla mittauksilla.


Julkaistu Tiede.lehdessä 4/2006

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Esko Valtaoja


avaruustähtitieteen professori


Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
JPI
Seuraa 
Viestejä32480

Liekköhän kysyjä sitten todellakin tarkoittanut sitä, että maapallon kiertoliike todellakin muuttaisi suuntaansa vai, että se vain pyörisi päinvastaiseen suuntaan kuin nyt?

(n-1)³ + n³ + (n+1)³ = 27n³/8, n∈Z = ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla