Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2013

Paarmat ovat hyviä ja vahvoja lentäjiä.

Ne voivat
edetä jopa 20–35 kilometrin tuntinopeudella ja pysyvät helposti hölkkääjän perässä. Usein ne kuitenkin jättävät jahtaamisen kesken, sillä luonto on täynnä hirviä, kauriita ja muita helpompia kohteita,
jotka eivät yritä huitoa ahdistelijoitaan hengiltä.

Vastaaja:


Jaakko Kullberg


museomestari


Luonnontieteellinen keskusmuseo

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005

Miten kovaa pitää juosta karistaakseen paarman?

Voitko kuvailla niitä jotenkin? Uimarannoilla voi tavata paljonkin paarmalajeja. Yleensä ärsyttäväimpiä ovat Haematopota pluvialis ja Chrysops -suvun lajit (sokkopaarmat). Haematopota on pienehkö pitkänmallinen harmaa laji, joka lentää myös pilvisellä säällä. Se käy kimppuun liki äänettömästi ja ilman turhia kaarteluja. Se on suorastaan uhkarohkea ja häiriöistä piittaamaton. Kokeilin joskus laittamalla käden, jossa oli verta imevä yksilö, veden alle. Paarma jatkoi ilman mitään ulkoista häiriön...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti