Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2013

Paarmat ovat hyviä ja vahvoja lentäjiä.

Ne voivat
edetä jopa 20–35 kilometrin tuntinopeudella ja pysyvät helposti hölkkääjän perässä. Usein ne kuitenkin jättävät jahtaamisen kesken, sillä luonto on täynnä hirviä, kauriita ja muita helpompia kohteita,
jotka eivät yritä huitoa ahdistelijoitaan hengiltä.

Vastaaja:


Jaakko Kullberg


museomestari


Luonnontieteellinen keskusmuseo

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä33719

Voitko kuvailla niitä jotenkin? Uimarannoilla voi tavata paljonkin paarmalajeja. Yleensä ärsyttäväimpiä ovat Haematopota pluvialis ja Chrysops -suvun lajit (sokkopaarmat).

Haematopota on pienehkö pitkänmallinen harmaa laji, joka lentää myös pilvisellä säällä. Se käy kimppuun liki äänettömästi ja ilman turhia kaarteluja. Se on suorastaan uhkarohkea ja häiriöistä piittaamaton. Kokeilin joskus laittamalla käden, jossa oli verta imevä yksilö, veden alle. Paarma jatkoi ilman mitään ulkoista häiriön merkkiä, imi muutaman minuutin, irroittautui, nousi pintaan ja lähti lentoon. Ilmeisesti se sai pidettyä veden ja veren erillään. Suvussa on myös muutama muu ilmeisesti harvinainen laji, jotka on vaikea erottaa. En ole koskaan nähnyt niitä, vaikka olen syynännyt ainakin sata pluvialista.

Chrysopsit ovat "tavallisten" kärpästen muotoisia jonkin verran huonekärpäistä isompia, joilla on tunnusomaiset tummat laikut siivissä ja värikkäät silmät. Ne kiertelevät yleensä pään ympärillä ja yrittävät usein myös pistää päähän. Suvun suomenkielinen nimi on sokkopaarmat. 7 Suomessa tavattua lajia (voi olla vanha tieto) on kohtuullisen helppo tunnistaa takaruumiin mustista kuvioinneista.

Isompia paarmoja on harvoin suuria määriä, mutta herättävät huomiota äänekkään surinan ja koon takia. Ne kiertelevät yleensä hyvän aikaa ennen iskua ja luovuttavat helposti hätisteltäessä (ainakin haavilla). Useimmiten näkee Tabanus- ja Hybomitra -sukujen paarmoja. Lajeja on paljon ja useimmat ovat varsin haastavia määrittää ilman mikroskooppia (ja mikroskoopin kanssakin).

Noiden sukunimien avulla löytää Googlesta kuvia. Suomessa on muutama muukin paarmasuku, mutta nuo ovat niitä tavallisimpia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla