Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012

Ihmisen ihossa on sekä kylmään että lämpimään reagoivia hermosyitä.

Ne vastaavat ärsykkeeseen noin 10–45 asteen välillä, kylmähermot alueen alapäässä ja lämpöhermot yläpäässä. Näiden hermojen tehtävänä on osallistua elimistön lämmönsäätelyyn, ei varoittaa äärilämpötiloista.

Alle 10 ja yli 45 asteen lämpötiloihin reagoivat ihon kipuhermot. Niiden tehtävänä on suojata ihoa vammautumiselta, jäätymiseltä tai palamiselta.

Ilman lämpötilan aistiminen vaihtelee kovasti olojen mukaan. Yksinkertaisinta on pohtia ihon kykyä aistia nesteiden kylmyyttä tai kuumuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kipuaistimus voimistuu jyrkästi veden lämpötilan noustessa 45 asteesta 60:een. Tuota kuumempien vesien lämpötilaeroja ihminen tuskin pystyy arvioimaan. Elimistöllä ei ole tarvetta tietää, oliko vesi vaikkapa 90-asteista; pääasia on, että vetää käden nopeas­ti pois ja estää palovamman syntymisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alle kymmenasteisissa vesissä ihomme kipuhermot alkavat viestittää epämiellyttävää jääkylmää. Ne erottavat kymmenasteisen veden nolla-asteisesta.

Hiilihappojää eli kuivajää on –79-asteista. Kun siihen tarttuu paljain käsin, nopeasti syntyvä paleltumavamma aiheuttaa polttavaa kipua. Aistimuksen perusteella on mahdotonta arvioida jään lämpötilaa.

Vastaaja:


Pertti Mustajoki


professori ja sisätautien erikoislääkäri

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä13543

Aihetta hippasen liipaten...

Kokemani perusteella pidän kudoksen jäätymistä pahenpana kuin palamista - en tosin tiedä mikä on lääketiteellinen kantaa asiaan - koska olen useita kertoja polttanut paikkojani karrelle vuosien saatossa, ja kaikki melko hyvin parantuneet, mutta lapsena palellutin näppini, jolloin niistä meni osittain tunto, jonka johdosta jäädytin vahingossa oikein kunnolla oikean etusormeni kuivajäällä reilu kymmenen vuotta sitten. Sormenpää on käytännössä nyt täysin tunnoton, ja vieläkin siinä on kovettumaa/jotain kuollutta solukkoa. Ei varmaan koskaan parane kunnolla. Haittaa esim asennustöissä, kun ei tunne kunnolla esim miten päin ruuvi on näpeissä ym ns sokkona asentaessa.

Vielä yksi lonkero, ja sitten tutimaan...

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Joskus kun laittaa käden esim jääkylmään veteen olettaen, että se olisi kuumaa, se myös tuntuu polttavan kuumalta. Vastaavasti kun laittaa käden tulikuumaan veteen, voi se tuntua jääkylmältä. Ilmeisesti aivot tulkitsevat näitä kipuaistimuksia mm sen perusteella mitä oletamme etukäteen. 

くそっ!

Sisältö jatkuu mainoksen alla