Kuva Shutterstock & Wikimedia Commons.
Kuva Shutterstock & Wikimedia Commons.

Se lentää noin 2,5 kertaa pidemmälle kuin Maan pinnalla.

Oletetaan aseen olevan sellainen, että se toimii Kuun hapettomassa ympäristössä.
Luodin tuo alas painovoima. Koska Kuun painovoima on noin kuusi kertaa heikompi kuin Maan,  vaakasuoraan ammuttu luoti lentää noin 2,5 kertaa pidemmälle kuin Maan pinnalla.

Kun lisäksi otetaan huomioon, ettei Kuussa ole ilmaa eikä siksi ilmanvastustakaan, vaakasuoraan ammuttu luoti lentää yli 2,5 kertaa pidemmälle kuin täällä.

Käsiaseiden luotien lähtönopeudet jäävät tyypillisesti niin alhaisiksi, ettei luoti päädy Kuuta kiertävälle radalle saati pakene vetovoiman piiristä, vaikka sellainen Kuussa olisikin helpompaa kuin Maassa: pakono­peus täältä on 11,2 km/s ja Kuusta 2,4 km/s. Ei auta edes luodin ampuminen kulmassa Kuun pintaan nähden.

Vastaajana Kalle-Antti Suominen, fysiikan professori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2014.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30507
Liittynyt16.3.2005

Miten Kuussa ammuttu luoti käyttäytyy?

JPI 14.05.2014 klo 20:30 Yleinen ratkaisu ammuttaessa korkeudelta h nopeudella v (pieni pakonopeuteen verrattuna) kulmassa α pintaan nähden on s=v/g*(½vsin(2α)+cosα√(2hg+v²sin²α)) Tuo pätee oletuksella, että pinta on taso ja painovoimakenttä on homogeeninen. Varsinkin kivääriaseilla Kuussa ammuttaessa kumpikaan ei ole kovin hyvä approksimaatio. Luoti lentää niin korkealle, että painovoiman heikkeneminen om merkittävä ja niin pitkälle, että pinnan kaareutuminen on merkittävä. Luodin rata on...
Lue kommentti