Kuva Shutterstock & Wikimedia Commons.
Kuva Shutterstock & Wikimedia Commons.

Se lentää noin 2,5 kertaa pidemmälle kuin Maan pinnalla.

Oletetaan aseen olevan sellainen, että se toimii Kuun hapettomassa ympäristössä.
Luodin tuo alas painovoima. Koska Kuun painovoima on noin kuusi kertaa heikompi kuin Maan,  vaakasuoraan ammuttu luoti lentää noin 2,5 kertaa pidemmälle kuin Maan pinnalla.

Kun lisäksi otetaan huomioon, ettei Kuussa ole ilmaa eikä siksi ilmanvastustakaan, vaakasuoraan ammuttu luoti lentää yli 2,5 kertaa pidemmälle kuin täällä.

Käsiaseiden luotien lähtönopeudet jäävät tyypillisesti niin alhaisiksi, ettei luoti päädy Kuuta kiertävälle radalle saati pakene vetovoiman piiristä, vaikka sellainen Kuussa olisikin helpompaa kuin Maassa: pakono­peus täältä on 11,2 km/s ja Kuusta 2,4 km/s. Ei auta edes luodin ampuminen kulmassa Kuun pintaan nähden.

Vastaajana Kalle-Antti Suominen, fysiikan professori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2014.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä28006
Liittynyt16.3.2005

Miten Kuussa ammuttu luoti käyttäytyy?

JPI 14.05.2014 klo 20:30 Yleinen ratkaisu ammuttaessa korkeudelta h nopeudella v (pieni pakonopeuteen verrattuna) kulmassa α pintaan nähden on s=v/g*(½vsin(2α)+cosα√(2hg+v²sin²α)) Tuo pätee oletuksella, että pinta on taso ja painovoimakenttä on homogeeninen. Varsinkin kivääriaseilla Kuussa ammuttaessa kumpikaan ei ole kovin hyvä approksimaatio. Luoti lentää niin korkealle, että painovoiman heikkeneminen om merkittävä ja niin pitkälle, että pinnan kaareutuminen on merkittävä. Luodin rata on...
Lue kommentti
Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018