Kuva Shutterstock & Wikimedia Commons.
Kuva Shutterstock & Wikimedia Commons.

Se lentää noin 2,5 kertaa pidemmälle kuin Maan pinnalla.

Oletetaan aseen olevan sellainen, että se toimii Kuun hapettomassa ympäristössä.
Luodin tuo alas painovoima. Koska Kuun painovoima on noin kuusi kertaa heikompi kuin Maan,  vaakasuoraan ammuttu luoti lentää noin 2,5 kertaa pidemmälle kuin Maan pinnalla.

Kun lisäksi otetaan huomioon, ettei Kuussa ole ilmaa eikä siksi ilmanvastustakaan, vaakasuoraan ammuttu luoti lentää yli 2,5 kertaa pidemmälle kuin täällä.

Käsiaseiden luotien lähtönopeudet jäävät tyypillisesti niin alhaisiksi, ettei luoti päädy Kuuta kiertävälle radalle saati pakene vetovoiman piiristä, vaikka sellainen Kuussa olisikin helpompaa kuin Maassa: pakono­peus täältä on 11,2 km/s ja Kuusta 2,4 km/s. Ei auta edes luodin ampuminen kulmassa Kuun pintaan nähden.

Vastaajana Kalle-Antti Suominen, fysiikan professori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2014.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä28685
Liittynyt16.3.2005

Miten Kuussa ammuttu luoti käyttäytyy?

JPI 14.05.2014 klo 20:30 Yleinen ratkaisu ammuttaessa korkeudelta h nopeudella v (pieni pakonopeuteen verrattuna) kulmassa α pintaan nähden on s=v/g*(½vsin(2α)+cosα√(2hg+v²sin²α)) Tuo pätee oletuksella, että pinta on taso ja painovoimakenttä on homogeeninen. Varsinkin kivääriaseilla Kuussa ammuttaessa kumpikaan ei ole kovin hyvä approksimaatio. Luoti lentää niin korkealle, että painovoiman heikkeneminen om merkittävä ja niin pitkälle, että pinnan kaareutuminen on merkittävä. Luodin rata on...
Lue kommentti
Peippo on munallaan mitattuna Suomen kiivi. Kuva: Getty Images

Vatsanseutu pullistuu hitusen vain muninnan lopussa.

Selitys piilee ruumiinrakenteessa. Se, mikä näyttää linnun vatsalta, on itse asiassa enimmäkseen rintakehää, jonka lihasten alla on kova ja leveä rintalasta. Pehmeää ”vatsaa” linnuilla on vain pieni alue pyrstön ja jalkojen välissä.

Rintakehä voi toki liikkua ulommaksi, kun sisäelimet sitä työntävät, mutta koska se on panssarimainen, siihen ei synny pullistumaa.

Munarauhasessa syntyy vain ruskuainen, ja niitä irtoaa munanjohtimeen yksi kerrallaan. Valkuainen ja kuori syntyvät munanjohtimen loppupäässä hyvin nopeasti, eikä lintu ”kanna” niitä vatsassaan.

Kun muna on juuri tulossa, vatsanseutu voi periaatteessa hieman paisua, mutta sitä ei näe, koska silloin linnut istuvat visusti pesissään. Tämä vaihe kestää vain muutamia tunteja.

Ääriesimerkki lienee kiivi, jolla on kokoon suhteutettuna suurin muna. Kiivi ei näytä olevan ”raskaana”, vaikka muna on valtava, mutta varmasti sen peräpää pullistuu muninnan aikana.

Vastaajana Esa Hohtola,

eläinfysiologian emeritusprofessori, Oulun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018

Kuumin valkea loimuaa valkeana. Kuva: Getty Images

Värin määräävät liekin lämpötila ja säteilyn aallonpituus.

Tulella tarkoitetaan yleensä liekkiä, joka syntyy aineen palamisessa. Palaminen on kemiallinen reaktio, jossa palava aine reagoi hapen kanssa.

Kun reaktio on riittävän nopea, syntyvä lämpö ei siirry heti ympäristöön vaan nostaa palavan aineen lämpötilaa. Tämä näkyy hehkumisena tai liekkinä.

Esimerkiksi nuotiossa palamisreaktio tapahtuu liekin ulkoreunalla, ja siinä syntyy nokea. Noki taas lähettää niin kutsuttua mustan kappaleen säteilyä.

Mustan kappaleen säteilyssä kappaleen lämpötila määrää, millä aallonpituudella säteily on voimakkainta. Tätä aallonpituutta vastaa näkyvän valon aallonpituusalueella aina jokin väri.

Korkein lämpötila ja matalin aallonpituus vastaavat violettia, sitten tulevat järjestyksessä sininen, vihreä, keltainen, oranssi ja punainen.

Nuotion liekin kuumimmassa kohdassa valon aallonpituuksien voima on niin suuri, että ihmissilmä näkee sen värien yhdistelmänä eli valkoisena värinä.

Viileämmät kohdat silmä näkee niin, että väri vastaa paremmin lämpötilaa. Keltainen ja oranssi kertovat noin 1 200:n ja punainen noin 700 asteen lämpötilasta.

Mustan kappaleen säteily ei kuitenkaan selitä kaikkea tulen väreistä.

Esimerkiksi sinisessä liekissä ei ole nokea, vaan liekin väri johtuu siitä, että kaasumolekyylien viritystila purkautuu ja lähettää säteilyä. Sen aallonpituus on lähellä sinistä väriä.

Vastaajana Jorma Jokiniemi,

pien- ja nanohiukkastekniikan professori, Itä-Suomen yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018