Kysymykseen ei voi vastata aivan yksiselitteisesti, sillä kyynelkaasu on yleisnimitys joukolle kemikaaleja, joita käytetään ihmisten tilapäiseen tainnuttamiseen silmiä ja hengityselimiä ärsyttämällä.

Nämä kemikaalit vaikuttavat ihon ja limakalvojen hermopäätteiden kautta jo hyvin pieninä pitoisuuksina.

Kyynelkaasua voi levittää joko suihkeena tai erityisellä kyynelkaasukranaatilla. Käytetyt kemikaalit haihtuvat tehokkaasti ja leviävät ilmassa nopeasti ja voivat suljetussa paikassa aiheuttaa tukehtumisen tunteen. Vaikutus silmien kautta on ärsytyksen ja kivun tunne ja tästä seuraava voimakas kyynelnesteen tuotto. Oireet katoavat, kun kemikaali saadaan pois.

Noin kahdenkymmenen eri käytöissä olevien tai olleiden kemikaalien joukosta voi poimia kolme, joita käytetään nykyisin muun muassa mellakantorjunnassa: 2-klooriasetofenoni (yleisnimi CN), orto-klooribentsylidiini malononitriili (CS) ja dibentso(b,f)-1,4-oksatsepiini (CR). Nämä on todettu tehokkaiksi ja käytössä suhteellisen turvallisiksi.

Kotieläimet eivät ole kovin herkkiä kyynelkaasuille, ja siksi poliisit voivat käyttää mellakantorjunnassa koiria ja hevosia.


Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2007

Vastaaja:


Jussi Kukkonen


akatemiaprofessori, toksikologi


Joensuun yliopisto