Suomessa huomattiin noin 20 vuotta sitten, että talitiaisen laulusäe olisi varsinkin kaupunkiympäristössä lyhentynyt ti-ti-tyystä kaksitavuiseksi säkeeksi ti-tyy tai tyy-ti.

Samaa ei havaittu Länsi-Euroopassa, mutta siellä pitkä laulu on aina ollut harvinainen. Säkeen lyhenemisen syyksi oletettiin kaupunkien taustamelua. Ajateltiin, että uudenlaiset laulut läpäisisivät helpommin ”melumaskin”.

Tuoreimpien tietojen mukaan tintti on kuitenkin hyvin taitava erottamaan signaalin taustahälystä. Melun vaikutusta vastaan puhuu sekin, että laulu on muuttunut myös maaseudulla. Laulutyyppien vaihtumisen syynä voi olla muita tekijöitä. Talitiaisen repertoaari on hyvin laaja: jokainen yksilö käyttää useammanlaisia lauluja. Ti-ti-tyyn harvinaistuminen on vain osa populaatiotasolla tapahtunutta erityyppisten laulujen yleisyyssuhteiden muutosta, jossa saattaa olla takana yksilöiden pyrkimys erottua joukosta.

Hollannissa tutkittiin muutama vuosi sitten moottoritiemelun vaikutusta pajulinnun pesintään. Poikasmäärä jäi pienemmäksi lähellä tietä, mutta perusteellista tietoa melun osuudesta ei vielä ole.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2001

Vastaaja:


Juha Tiainen


erikoistutkija


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
pmk
Seuraa 
Viestejä1855

Ainakin joidenkin lintujen lauluun tuolla on vaikutusta. Aikoinaan pyöri TV-dokumentti Uuden-Guinean lavastajalinnuista, jotka uskottavasti matkivat kameran sulkimen ääntä tai jopa nokialaisen matkapuhelimen oletussoittoääntä :-)

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla