Maailmassa on niin monia kieliä ja murteita, että varhaiset tutkimusmatkailijat törmäsivät paikallisiin asukkaisiin osaamatta heidän kieltään.

Vähitellen, kun kulttuurien kanssakäyminen yleistyi muun muassa kaupankäynnin ja valloitusretkien vuoksi, opittiin hallitsemaan maailman valtakieliä. Esimerkiksi kiinaa ja japania taidettiin Euroopassa kohtuumäärin 1500-luvulta lähtien. Tällöin pystyttiin ottamaan mukaan omia tulkkeja tai turvautumaan paikallisiin kielitaitoisiin ihmisiin.

Uusilla tuntemattomilla seuduilla oli kuitenkin tultava toimeen, miten parhaaksi taisi, tavallisimmin elekielellä.
On myös muistettava, että yksittäinen matka kesti yleensä vuosikausia ja että pysähdyspaikoissa voitiin viettää kuukausia. Tällöin oli tilaisuus oppia paikallisten asukkaiden kieltä edes jossakin määrin.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1996

Vastaaja:


Markku Löytönen


maantieteen apulaisprofessori


Turun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti