Siemenheitossa eli ejakulaatiossa purkautuvilla siittiöillä on pitkä ja kivinen taival ennen kuin ne saavuttavat munasolun.

Nopeimmilta matka emättimestä kohdun kaulakanavan lävitse kohtuonteloon kestää noin tunnin. Hitaammat lepäilevät välillä emättimen limakalmon poimuissa ja viipyvät taipaleella jopa vuorokauden. Naisen elimistön supistusliikkeet siivittävät jonkin verran siittiön matkantekoa, mutta pääasiassa se on omien voimiensa varassa.

Vikkelimmät etenevät häntänsä avulla noin kaksi millimetriä minuutissa. Vauhti on reipas, kun sen suhteuttaa solun kokoon: noin 50 mikrometrin mittainen siittiö vipeltää oman pituutensa verran kahdessa sekunnissa.
Kaikki eivät liiku yhtä nopeasti. Jokaisen miehen siemenheitto sisältää liikkuvuudeltaan eli hedelmöityskyvyltään erilaisia siittiöitä. Osa viuhtoo hännällään ankarasti mutta pyörii ympyrää eikä etene lainkaan.

Eräiden arvelujen mukaan Y-kromosomia kantavat kevyet ”poikasiittiöt” liikkuisivat suuria X-kromosomin sisältäviä tyttösiittiöitä nopeammin, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1998

Vastaaja:


Mikko Niemi


anatomian emeritusprofessori


Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla