Hidas laihdutus kaventaa kestävimmin. Kuva: <span class="photographer">Simon A. Eugster/Wikimedia Commons</span>
Hidas laihdutus kaventaa kestävimmin. Kuva: Simon A. Eugster/Wikimedia Commons

Paasto voisi viedä viisi kiloa – mutta vain tilapäisesti.

Kuvitellaan, että ihminen paastoaa, jolloin energiavaje on mahdollisimman suuri.

Keskivertohenkilö kuluttaa energiaa 75 560 kilojoulea viikossa. Koska laihdutusvauhti on kova, elimistö menettää runsaasti varastoimiaan proteiineja ja hiilihydraatteja. Hiilihydraateista hupenee noin 300 grammaa (5 040 kj), proteiineista kuluu peräti 1 950 grammaa (32 760 kj). Loput 870 grammaa (32 760 kj) napataan rasvakudoksesta. Sen lisäksi menetetään hiilihydraattien sitoma vesi, noin 1 200 grammaa. Paaston alussa erittyy paljon natriumia virtsaan, jolloin keho voi kadottaa toisen kilon vettä.

Paino voi siis pudota viikon kuluessa noin viisi kiloa, josta pari kiloa on helposti vettä. Kun paasto on ohi, neste- ja hiilihydraattivarastot täyttyvät ja puolet painosta tulee takaisin. On hyvä muistaa, että rasvakudos ei edes täydellisessä paastossa hupene viikossa yli kiloa.

Koska ihminen ei voi olla täysin syömättä ja juomatta, paino ei putoa yllä olevien laskelmien mukaisesti. Kilo viikossa on suurin suositeltava laihtumistahti, puoli kiloa vielä parempi. Rasvakudoksen osuus painonpudotuksesta on silloin noin 3/4 eli 375 grammaa.
 

Vastaajana Mikael Fogelholm,

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

liikunnan ja ravitsemuksen dosentti, Helsingin yliopisto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2001

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla