Toukan ruumiinontelossa on pieniä, uinuvia solusäkkejä, joista kehittyvät kotelovaiheessa mm.

aikuisen hyönteisen siivet, jalat ja verkkosilmät. Näitä solusäkkejä kutsutaan imaginaalilevyiksi (imago, aikuinen hyönteinen). Niiden solut ovat jo munasta kuoriutuvalla toukalla määräytyneet muodostamaan esimerkiksi siiven, mutta tehtävän täyttäminen alkaa vasta kotelossa.

Toukan ruumis on suurempi kuin aikuisen perhosen. Suuri osa toukan soluista on ohjelmoitu kuolemaan kotelossa, ja niiden ainekset käytetään uusien solujen muodostamiseen hyönteisaikuisen tarpeisiin. Erityisesti lentolihakset vaativat paljon raaka-ainetta. Osa hermoradoistakin uudistuu. Ennalleen jäävät toukasta mm. keskushermosto ja osittain ruoansulatuskanava, mutta sekin usein pienentyneenä. Esim. toukan suuri fat body, maksaa vastaava elin, kutistuu pikkuruiseksi.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/1996

Vastaaja:


Seppo Turunen


eläinfysiologian dosentti, eläintarhanjohtaja


Korkeasaari

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti