Lääketieteessä selluliitti merkitsee eri asiaa kuin arkipuheessa.

Meille lääkäreille selluliitti on ihon tavallista syvemmälle edennyt bakteeritulehdus. Se on vakava tila, joka pitää hoitaa sairaalassa tehokkailla antibiooteilla.

Teos Lääketieteen termit (Duodecim 1997) tuntee sanan kosmetologisen merkityksen: ”pienten rasvakertymien takia epätasainen iho”. Kosmeettista selluliittia ei ole tutkittu lääketieteen keinoin. Ei tiedetä, miksi joidenkin naisten iho näyttää erilaiselta kuin toisten. Ihomuutosten syyksi on arveltu kuona-aineita ja verenkierron häiriötä. Ne ovat kuitenkin vain oletuksia. Selluliittia pidetään myös jonkinlaisena ihon sidekudoskerroksen tulehdusreaktiona, mutta varsinainen tieto tästäkin on niukkaa.

Selluliitti liitetään usein lihavuuteen, vaikka rasvakudoksen määrällä ei ole sen kanssa juuri mitään tekemistä. Kyseessä on pikemmin ihon sidekudokseen kuin läskiin liittyvä ilmiö. Laihduttaminen ei tiettävästi vähennä selluliitti-ihoa. Ei myöskään ravinto. Erityisesti naistenlehdissä väitetään usein, että esimerkiksi keinotekoisesti makeutetut virvoitusjuomat lietsovat selluliittia. Tästä ei ole näyttöä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2001

Vastaaja:


Pertti Mustajoki


sisätautien dosentti, ylilääkäri


Peijaksen sairaala

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla