Trombi, pienikokoinen, paikallinen pyörremyrsky on sama ilmiö kuin Pohjois-Amerikasta tutumpi tornado.

Euroopassa Ilmiötä vain kutsutaan trombiksi.

Tornadon tavoin trombi syntyy joko kehittyvän ukkospilven tai jo riehuvan ukkosen yhteydessä. Muodostuminen edellyttää, että ukkosilmamassa on pystysuunnassa huomattavan epävakaa usean kilometrin, jopa kymmenen kilometrin paksuudelta. Epävakaan kerroksen on myös oltava hyvin kostea. Lisäksi pilven ympärillä pitää vallita aivan tietyntyyppinen, kolmiulotteinen virtauskenttä. Se synnyttää pilven alle voimakkaan pyörteen ja venyttää sen lopulta pilvestä maahan ulottuvaksi trombiksi.

Suurimmat, halkaisijaltaan jopa 100-metriset trombit aiheuttavat varsinkin asutuilla seuduilla suurta tuhoa, kuten Suomessa on nähty tänä kesänä. Niissä tuulen nopeus on tyypillisesti enintään 50 metriä sekunnissa.

Trombeja esiintyy täällä lähes vuosittain tuoko-syyskuussa, mutta Eurooppaan verrattuna ne ovat meillä harvinaisia. Esimerkiksi Englannissa raportoitiin 23.11.1981 peräti 102 trombia viiden tunnin aikana.

Toisin kuin lämpimien seutujen tornadoja suomalaisia trombeja ei toistaiseksi voida ennutsaa. Voimakkaat tornadot syntyvät ns. supersolu-ukkospilviin, ja niiden ennakointiin on jo menetelmiä. Meidän trombimme liittyvät kesympiin, tavanomaisempiin ukkospilviin eikä tällaisten pyörremyrskyjen syntymekanismista tiedetä ennustamisen kannalta riittävästi.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1998

Vastaaja:


Jaakko Helminen


ylimeteorologi


Ilmatieteen laitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla