Terveillä ihmisillä esiintyy joka päivä lihasvärinää, jopa satoja pieniä ja tahattomia nykäyksiä, kuten faskikulaatioita ja hieman laajempia myokymioita.

Eniten niitä tapahtuu pohkeessa, jonka lihakset saattavat tempoilla esimerkiksi juoksulenkin jälkeen.

Suurin osa nykäyksistä jää meiltä näkemättä. Huomaaminen on helpompaa, mikäli ne tapahtuvat paikoissa, joissa iho on ohutta, kuten kasvoissa. Silmäluomen ja suupielen nykäyksiä kutsutaankin yleisesti elohiireksi.

Valtaosa nykäyksistä on täysin viattomia. Lihassäikeillä on kyky pitää yllä jännitystä ja lisäksi taipumus supistella itsestään. Reaktion laukaisee usein joko fyysinen tai psyykkinen rasitus, kuten stressi. Myös keskushermostoon vaikuttavat aineet , kuten kofeiini ja nikotiini, voivat aiheuttaa elohiiren. Joskus – tosin harvoin – syynä on hermovaurio tai sen jälkitila. Eräisiin neurologisiin sairauksiin, kuten amyotrofiseen lateraaliskleroosiin (ALS), liittyy voimakkaita lihasnykäyksiä.

Nykäyksestä voi päästä eroon lihasta venyttämällä. Silmäkulmaan pesiytyneeseen elohiireen saattaa tepsiä luomilihaksen hidas edestakainen liikuttelu. Myös kahvin ja tupakan välttäminen voi auttaa, mikäli vaiva on jatkuva.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1998

Vastaaja:


Tapani Salmi


kliinisen neurofysiologian dosentti


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla