Avaruuden painottomuudessa wc huuhdellaan ilmalla.Ensimmäinen yhdysvaltalainen astronautti matkasi vuonna 1961 avaruuteen pissat pöksyissä. Kukaan ei nimittäin tullut ajatelleeksi, että 15 minuutin lennolla pitäisi päästä vessaan. Alan Shepard joutui kuitenkin odottamaan raketin lähtöä tuntikausia, ja lopulta hänen oli päästettävä avaruuspukuunsa.

Tämän jälkeen astronautit käyttivät erityisen suuria vaippoja. Vaippoja käytetään vieläkin avaruuskävelyjen aikana, mutta avaruussukkulassa ja avaruusasemalla on jätökset huuhtova wc. Huuhtomiseen ei kuitenkaan käytetä vettä, vaan ilmaa.

Suurempaa asiaa varten astronautti vyöttää itsensä wc-istuimeen. Pytty on aavistuksen pehmeää ainetta, joten pylly sovittuu istuimelle tiiviisti. Ilmavirta vetää ulosteen pytyn pohjalla olevaan kymmensenttiseen reikään. Seuraavaksi jätteestä poistetaan vesi. Kiinteä jäte jäädytetään ja tuodaan Maahan.

Virtsaaminen onnistuu sekä seisten että istuen. Pikkuhätään astronautti käyttää suppiloa – naisille ja miehille on oma mallinsa – johon on kiinnitetty joustava letku. Ilmavirta hörppäisee virtsan jätetankkiin, joka tyhjennetään silloin tällöin avaruuteen. Auringon valossa kimmeltävä virtsa on kuulemma kaunis näky.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2004

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tähtitieteen dosentti, tiedetoimittaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla