Avaruuden painottomuudessa wc huuhdellaan ilmalla.Ensimmäinen yhdysvaltalainen astronautti matkasi vuonna 1961 avaruuteen pissat pöksyissä. Kukaan ei nimittäin tullut ajatelleeksi, että 15 minuutin lennolla pitäisi päästä vessaan. Alan Shepard joutui kuitenkin odottamaan raketin lähtöä tuntikausia, ja lopulta hänen oli päästettävä avaruuspukuunsa.

Tämän jälkeen astronautit käyttivät erityisen suuria vaippoja. Vaippoja käytetään vieläkin avaruuskävelyjen aikana, mutta avaruussukkulassa ja avaruusasemalla on jätökset huuhtova wc. Huuhtomiseen ei kuitenkaan käytetä vettä, vaan ilmaa.

Suurempaa asiaa varten astronautti vyöttää itsensä wc-istuimeen. Pytty on aavistuksen pehmeää ainetta, joten pylly sovittuu istuimelle tiiviisti. Ilmavirta vetää ulosteen pytyn pohjalla olevaan kymmensenttiseen reikään. Seuraavaksi jätteestä poistetaan vesi. Kiinteä jäte jäädytetään ja tuodaan Maahan.

Virtsaaminen onnistuu sekä seisten että istuen. Pikkuhätään astronautti käyttää suppiloa – naisille ja miehille on oma mallinsa – johon on kiinnitetty joustava letku. Ilmavirta hörppäisee virtsan jätetankkiin, joka tyhjennetään silloin tällöin avaruuteen. Auringon valossa kimmeltävä virtsa on kuulemma kaunis näky.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2004

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tähtitieteen dosentti, tiedetoimittaja

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018