Markkinoilla on oluita, joiden alkoholipitoisuudeksi mainitaan 0 % tai 0,0 %.

Luvut saadaan pyöristämällä prosentit lähimpään merkitsevään numeroon. Tarkkaan ottaen edellisen alkoholipitoisuus on alle 0,49 % ja jälkimmäisen 0,049 %.

Nämä oluet valmistetaan useimmiten tislaamalla alkoholi pois vakuumitislauksella alennetussa paineessa. Menetelmän haasteena on saada oluen herkästi haihtuvat aromiaineet säilymään samalla kun etanoli haihtuu. Etanolin kiehumispiste normaalin ilmakehän paineessa on 78 astetta, missä lämpötilassa haihtuvat myös monet oluen aromiaineet.

Nykyisillä mittausmenetelmillä hiivalla valmistetusta juomasta voidaan lähes poikkeuksetta havaita pieniä määriä alkoholia. Lainsäädännöllisesti alkoholittoman oluen raja esimerkiksi EU:ssa on alle 1,2 %, mutta useissa islaminuskoisissa maissa 0,0 5%. Myös Euroopassa 0 %:n oluiden suosio kasvaa voimakkaasti.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Timo Härkönen


oluen ostopäällikkö


Alko

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla