Siemen syntyi bakteereista ja hiivoista. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Siemen syntyi bakteereista ja hiivoista. Kuva: Shutterstock

Oikeat ainekset osuivat samaan säkkiin.

Oletettavasti kefiiri syntyi yhteensattuman tuloksena: nahkaisiin viinisäkkeihin oli jäänyt hiivaa, ja maidosta tuli mukaan maitohappobakteereja.

Kefiiri on tuote, jonka valmistuksessa käytetään hiivoja ja maitohappobakteereja. Ne kasvavat osittain verkkomaisena kasaumana, jota nimitetään kefiirijyväseksi. Olennaisin hiivalaji on Candida kefir.

Maitohappobakteerit ja hiivat viihtyvät hyvin yhdessä ja muodostavat ennen kaikkea maitohappoa, mutta myös hiilidioksidia, alkoholia ja muita aromiaineita, jotka lisäävät kefiirille tyypillistä makua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kefiirin teko pohjautui alun perin luonnon mikroflooraan eli niihin mikrobeihin, joita oli kaikkialla läsnä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juoman historia on pitkä. Sen syntysijoina pidetään Kaukasusvuoriston pohjoisia rinteitä. Siellä sitä valmistettiin lehmän ja vuohen maidosta nahkaisissa viinisäkeissä. 1900-luvun alkupuolella sitä alettiin tehdä suuria määriä muuallakin. Venäjällä teollinen tuotanto käynnistyi 1930-luvulla.

Perimätiedon mukaan kefiirijyväset lahjoitti profeetta Muhammed ortodokseille. Profeetta kielsi antamasta niitä muille kuin oikeaoppisille tai niiden voima katoaisi. Tämä osaltaan selittäisi sen, että kefiiri yleistyi melko myöhään muualla maailmassa.

Vastaajana Tuomo Tupasela, vanhempi tutkija, Luonnonvarakeskus.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2016

Sisältö jatkuu mainoksen alla