Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2008


Ontto Kuu ei pysyisi muodossaan! Aineen painovoima rysäyttäisi sen kasaan.Ennen Apollo-lentoja olisi tietysti voitu periaatteessa olettaa, että kiertolaisemme olisi jotain toistaiseksi tuntematonta ainetta, joka pysyisi koossa pelkkänä kuorenakin. Kuun suuren mittakaavan vetovoima ei nimittäin riitä kertomaan, onko se ontto vai ei. Se kiertäisi Maata ja luotaimet sitä samaan tapaan kuin nyt, vaikka sen koko massa olisi pallonkuorella.

Nyttemmin seismologia on varmistanut, että Kuu on täyttä tavaraa, sillä Apollo-astronautit veivät sinne vuosien 1969 ja 1972 välillä seismografeja. Seuraamalla niillä kuunjäristyksiä on saatu tietoa kiertolaisemme sisuksista: Kuu ei ole tyhjää täynnä.

Nykyisillä tarkoilla mittauksilla Kuun sisustaa voidaan tutkia myös muilla tavoilla. Esimerkiksi kappaleen pyörimiseen liittyvä hitausmomentti kertoo, miten sen aine on jakautunut. Myös Kuun pinnan joustavuus riippuu siitä, mitä pinnan alla on. Kiertolaisemme muotoja pystytään mittaamaan tarkasti heijastamalla laservaloa peileistä, jotka asennettiin sinne niin ikään 30 vuotta sitten.


 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tiedetoimittaja, tähtitieteen dosentti


Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla