Tomaatti ja kurkku ovat hieman hankalia.

Ne ovat herkkiä kylmävaurioille: jääkaapissa ne vetistyvät menettäen rakenne- ja makuominaisuuksiaan. Toisaalta huoneenlämmössä ne alkavat pilaantua. Ihanteellinen säilytyslämpö olisi 12-14 astetta (viileäkaappi).

Pakkaaminen hengittävään kelmuun on eduksi. Tomaatti ja kurkku tarvitsevat kuitenkin koko ajan jonkin verran happea, joten esimerkiksi ilmatiivis muovirasia nopeuttaa pilaantumista.

Muut vihannekset, kasvikset ja hedelmät sen sijaan säilyvät sitä paremmin, mitä lähempänä nollaa lämpötila on – paria poikkeusta lukuunottamatta. Perunaa ei pitäisi varastoida alle neljässä asteessa, ja banaanin ihannelämpö on sama kuin tomaatin ja kurkun.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1997

Vastaaja:


Raija Ahvenainen


ryhmäpäällikkö


VTT Yhdistelmätekniikat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla