Muistot tallentuvat aivokuoreen ja hippokampukseen.

Alle 3-vuotiailla lapsilla näiden aivojen osien rakenteellinen kehitys on vielä kesken, joten aikuismaisten kuva- ja tilannemuistojen syntymistä ei pidetä mahdollisena ennen kolmatta ikävuotta.


Jo paljon varhemmin lapset kuitenkin muistavat paikkoja, ääniä, makuja, hajuja, sanoja ja kasvoja. Vielä on osittain epäselvää, miten nämä muistot tallentuvat aivoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimusten mukaan äänimuistoja voi muodostua jo muutamia kuukausia ennen syntymää. Äidin raskaudenaikainen lempimusiikki nimittäin rauhoittaa vauvoja vielä jonkin aikaa syntymän jälkeen, ja äidin odotusaikanaan lukemat lasten lorukirjat ovat syntymän jälkeen vauvalle tuttuja. Näiden muistojen olemassaolo havaitaan vastasyntyneen käyttäytymisen perusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä äänimuistojakin varhaisempia ovat haju- ja makumuistot. Ne liittyvät äidin ruokava-lioon ja hormonitoimintaan. Esimerkiksi vaniljajäätelön vaniljan aromi yhdistyy sikiön ”mielessä” endorfiinien tuottamaan hyvän olon tunteeseen, joka välittyy sikiölle jäätelöä nauttivan äidin hormonitoiminnan, liikkeiden ja tilanteeseen liittyvien äänien välityksellä.


Monet ihmiset kokevat, että he muistavat elävästi ja todentuntuisesti jotakin jo siltä ajalta, kun he olivat alle kolmevuotiaita. Nämä muistot voivat syntyä, kun lapsen kanssa muistellaan valokuvien ja videonauhojen avulla sellaisia tilanteita, joissa lapsi on ollut mukana. Tällöin eläytymiskykyinen lapsi voi elää tilanteen uudelleen ja myöhemmin uskoa muistavansa alkuperäisen tilanteen, vaikka todellisuudessa kyse on kuvien tai videon muistamisesta.


Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2005


Vastaaja:


Minna Huotilainen


kognitiotieteen dosentti


Helsingin yliopisto

SamBody
Seuraa 
Viestejä8708

Empiirisesti olen päätellyt että nuo varhaisimmat muistot liittyvät voimakkaisiin tunne-elämyksiin, surullisiin tai iloisiin sellaisiin - ehkä jollakulla voi olla toisinkin. Itsellä varhaisimmat muistot ovat 4 v, vaikka jokusia vaikuttavia valokuvia aiemmastakin löytyy.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Mouho_2
Seuraa 
Viestejä471
Rousseau

Ei se kolmas ikävuosi mikään ehdoton rajapyykki ole. Itselläni on pari kolme muistoa ajalta jolloin kolmesta vuodesta puuttuu (vuodenajan perusteella) vielä muutama kuukausi. Mihinkään tallenteisiin nämä muistot eivät perustu, koska mitään tallenteita ei ko. tapahtumista ole.

Jos ihmisillä on hyvin yksilöllinen murrosiän alku, vaihdevuodet, ja mitä kaikkea sitä elämään kuuluukaan, niin eivät kai muistotkaan ala kaikilla hokkuspokkus vasta kun napsahtaa 3 v täyteen.

Mulla on kaksi melko selkeää (toinen hyvin selkeä, toinen hieman sumeampi) muistikuvaa porukoitten ekasta kämpästä, josta muutettiin pois, kun olin aika tarkkaan 2 -vuotias. Valokuvia tms. kyseisistä paikoista talon sisällä ei ole, enkä ole käynyt talossa sen jälkeen eli en kyllä pysty sillä tavoin todentamaankaan muistikuvien paikkaansapitävyyttä.

Voivat olla valemuistoja tai sitten eivät. Voi olla että olen kuullut vanhempien kuvailevan joitain paikkoja talosta tai jotain tapahtumia. Kun kerroin muistikuvista vanhemmilleni, he sanoivat niiden kuvaukseni perusteella vastaavan täysin todellisuutta. Itse epäilen kyllä niiden olevan valemuistoja, mutta en ole asiasta aivan varma.

”The first principle is that you must not fool yourself — and you are the easiest person to fool.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla