Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2013

Mitä terävämpi terä, sitä suurempi paine sen alla.

Veitsi uppoaa voihin maalaisjärkeen käyvällä tavalla. Mitä terävämpi veitsi, sitä pienemmälle pinta-alalle terän paino kohdistuu ja sitä suurempi paine syntyy terän alla. Mitä tylsempi veitsi, sitä suurempi määrä ainetta terän alla vastustaa veitsen kulkua.

Eri aineissa atomit ja molekyylit pysyvät yhdessä erilaisilla sidoksilla. Voiveitsen tarvitsee ainoastaan työntää rasvahappoja erilleen toisistaan. Veitsi uppoaa voihin sitä paremmin, mitä lämpimämpää voi on, mutta voissa ei ole kylmänäkään mutkikasta rakennetta. Tylsempikin puuveitsi tunkeutuu siihen, kunhan leikkaaja käyttää  tarpeeksi voimaa.

Liha on hankala pala

Liha on jo vaikeampi pala. Sitä leikat­taessa on rikottava pitkiä lihassyitä. Lisäksi lihaksia tukevat erilaiset sidekudoskalvot, jotka ovat asettuneet lihassolun, lihassyykimpun ja lihaksen päälle.

Kalvojen pääasiallinen rakennusaine on kollageeniproteiini. Sillä on säikeenomainen rakenne, joka on muodostunut kolmesta proteiinirihmasta. Tyypillistä kollageenille on, että sen molekyyleistä voi muodostua verkkomainen rakennelma. Tästä johtuu sidekudoskalvon venyvyys ja joustavuus. Sen leikkaamiseen pystyy vain terävä veitsi.

Sahaterä rikkoo sidokset

Hieman mutkikkaampaa on sahalaitaisten terien fysiikka. Sahaterä keskittää paineen vielä pienemmälle alueelle leikattavassa materiaalissa. Lisäksi sahalaita on kontaktissa leikattavaan materiaaliin terävämmässä kulmassa kuin sileän veitsen reuna.

Sahalaita rikkoo leikattavaa materiaa­lia useasta kohdasta ja auttaa lopulta murtamaan sidokset, jotka pitävät materiaalin molekyylit kiinni toisissaan. Sahalaita siis leikkaa materiaalia vähemmällä voimalla. Sileä terä tuottaa kuitenkin tasaisemman jäljen.

Leipäveitsi on aina sahateräinen, sillä tuoreen leivän kovaan kuoreen ei terävinkään kokkiveitsi kunnolla pure.

Pitkä tekee siistiä

Useimmat muut veitsien ominaisuudet liittyvät muuhun kuin varsinaisen leikkaavuuden optimointiin.

Lihaa leikattaessa on edullista, että veitsen terä on mahdollisimman pitkä. Mitä enemmän terällä joutuu sahaamaan, sitä epäsiistimpi leikkauspinnasta tulee. Siksi pitempi terä tekee yleensä siistiimpää jälkeä.

Kalalle tarkoitetun fileointiveitsen pitää olla taipuisa. Mitä isompi kala, sitä pitempi veitsen on jälleen hyvä olla, jotta  jälki pysyy siistinä.

Kokkiveitsen terä kaareutuu ylöspäin kohti terän kärkeä. Kun kärki pidetään kiinni leikkuulaudassa, veitsi keinuu hyvin esimerkiksi kasviksia ja juureksia pilkottaessa.

Japanilaistyyppinen kokkiveitsi sopii paloitteluun. Veistä pidetään yleensä kokonaan ilmassa, eikä sen terä kaareudu ylöspäin.

Kiinalaistyylinen kokkiveitsi on suorakaiteen mallinen. Sen saa hyvin ­tuetuksi rystysiä vasten, kun sillä työskentelee. Tällä tavalla ei tule helposti leikanneeksi it­seään sormeen.

Lähteet: www.veitset.fi/

www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/LI0212_55-56.pdf

Vastaaja:


Marko Hamilo


Tiedetoimittaja


Tiede-lehden vakituinen avustaja

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2501
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti